Hisztéria

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (23)
Az 1880-as évek Angliájában járunk. Ellentmondásos kor ez: az országot egy nő vezeti, a szigorú erkölcsi elveket valló (és azt minden alattvalójától megkövetelő) Viktória azonban korántsem elfogadó saját nemével.
Arról, hogy a nőnek is vannak fizikai vágyai, és legszentebb testtája a gyerekszülésen és férje kielégítésén túl másra is használható, nem sokat tudtak, vagy nem akartak tudni. A gyengébbik nem dühkitöréseit a hisztéria nevű betegségnek tudták be, amit a legkülönfélébb módszerekkel igyekeztek megfékezni (a legdurvább megoldás a hiszterektómia, azaz a méh eltávolítása volt).
 
Egy bizonyos Robert Dalrymple (Jonathan Pryce) sajátos módszert dolgoz ki a tehetős londoni hisztérikáknak: altesti masszázzsal javítja a kielégítetlen hölgyek kedélyét. Az egyre népszerűbb magándoki kénytelen segéderő után nézni, így kerül hozzá Mortimer Granville (Hugh Dancy). A lelkes pályakezdő ügyesen kényezteti a hölgyeket, de amikor a csuklója felmondja a szolgálatot, ki kell találnia valamit, hogy megmentse a karrierjét. Feltaláló haverjával egy véletlen ötlettől vezérelve kifejlesztenek egy árammal működő szerkezetet: a vibrátort. 
 
Vannak filmek, amik túl komolyan veszik magukat. Itt éppen az ellenkezője történt. Mintha az alkotók zavarba jöttek volna a témától (az igaz történeten alapuló sztoriba biztos, ami biztos alapon belecsempésztek egy felületes szerelmi szálat (Maggie Gyllenhaallal) és egy kis instant társadalomkritikát is, pedig bőven elég lett volna, ha a tárgyra szorítkoznak), és vicceskedéssel akarták volna megkerülni az igazán fontos kérdéseket. Hiába telt el majd másfél évszázad, úgy tűnik, a női orgazmusról még mindig nem tudunk tabuk nélkül beszélni. 
zsinora
2012.11.06
|
Hysteria
angol-francia-luxemburgi-német romantikus vígjáték, 100 perc, 2011
Vígjáték a vibrátor feltalálásáról a viktoriánus Angliában.
Rendező:

Tanya Wexler

Színész:

Maggie Gyllenhaal
(Charlotte Dalrymple)

Rupert Everett
(Edmund St. John-Smythe)

Hugh Dancy
(Mortimer Granville)

Jonathan Pryce
(Dr. Robert Dalrymple)

Felicity Jones
(Emily Dalrymple)

Ashley Jensen
(Fannie)

Gemma Jones
(Lady St. John-Smythe)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. november 8.
(32 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.