Az Argo-akció

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (107)
Hogyan használt a CIA egy hamis sci-fi filmet, hogy amerikaiakat mentsen ki Teheránból – ezzel a figyelemfelkeltő címmel jelent meg Joshuah Bearman feltáró újságcikke a Wierd magazinban 2007-ben. A cím Ben Affleck...
...harmadik nagyjátékfilm-rendezésének egymondatos összefoglalója is lehetne, a történteket feldolgozó Argo-akció ugyanis szó szerint erről szól. Affleck számára nagyon fontos lehetett, hogy minél hamarabb elkészíthesse ezt a politikai thrillert, mi másért dobta volna hátra lazán Baz Luhrmann A nagy Gatsby-jének egyik fontos szerepét. Valószínűleg nem bánta meg a döntést, mert a George Clooney által is segített feszes mozit a közelgő Oscar-ceremónia egyik legnagyobb várományosaként emlegetik – nem érdemtelenül.
 
1979, Irán. A sokak által gyűlölt Sah elmenekül, de Amerika befogadja a beteg ex-diktátort, magára haragítva a Sah ellenségeit. November 4-én a forrongó tömeg betör Teherán amerikai nagykövetségére, és túszul ejtik az ott dolgozókat – hat ember kivételével, akik elszöknek, és a kanadai követségen húzzák meg magukat. Nyilvánvaló, hogy létezésük nem maradhat sokáig titok a felkelés vezetői előtt, akik ha a nyomukra bukkannak, kivégzik őket hazaárulásért. A CIA feladata, hogy kihozza a hat embert Iránból, a veszélyes küldetést pedig Tony Mendezre (Ben Affleck) bízzák. 
 
A CIA számtalanszor ihlette már meg a filmeseket – most az ellenkezője történt: a CIA-t ihlette meg a film. Mendez irányításával, egy hollywoodi producer és egy maszkmester segítségével egy kamufilm „forgatásába” kezdenek, amihez hol máshol találhatnának helyszínt, mint a közel-keleti darázsfészekben… 
zsinora
2012.11.16
|
Argo
amerikai thriller, 120 perc, 2012
1979-et írunk. A CIA beszivárgási szakértője egy csapatnyi amerikait forgatócsoportnak álcázva hoz ki a forrongó Iránból.
Rendező:

Ben Affleck

Színész:

Ben Affleck
(Tony Mendez)

Bryan Cranston
(Jack O'Donnell)

John Goodman
(John Chambers)

Alan Arkin
(Lester Siegel)

Rory Cochrane
(Lee Schatz)

Zeljko Ivanek
(Robert Pender)

Tate Donovan
(Bob Anders)

Victor Garber
(Ken Taylor)

Clea DuVall
(Cora Lijek)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2012. november 22.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.