A szenvedélyek labirintusa

olvasói
7/10 (2)
A „kései” Almodóvar rajongói legalább annyira meg fognak lepődni a mester második, 1982-es nagyjátékfilmje láttán, amennyire maga a rendező is meglepődött volna, ha annak idején szembesítik őt későbbi munkáival.


A Franco-diktatúra utolsó éveiben erőre kapó „La Movida” elnevezésű ellen-kulturális mozgalom népszerű melegduójának (Almodóvar & McNamara) tagjaként ismertté vált ócskapiacos-telefonközpontos-amatőrfilmes őszseni első nagyjátékfilmje (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből) még csupán a szex+zene+drogok szentháromságát ízlelgette, következő alkotása azonban jóval messzebbre merészkedett. Történetünk Madridja szexuálisan frusztrált hiperfalu, ahol perverz patyolatosok, orvostudományt hallgató meleg iszlám terroristák (Banderas jaj, de édes!), frigid szexológus apával nehezített nimfomán énekesnők (Cecilia Roth - Mindent anyámról), nemi identitászavarral küszködő tiráni trónörökösök és csiricsáré életvidámak botlanak egymásba utcán, taxiban, rendelőben, koncerten, repülőtéren. A látszólag összefüggéstelenül csapongó cselekmény valahol a vágy és a tudat határán játszódik, a színészi játék és a párbeszédek régen (pontosan 1982-ben) látott életet és színt visznek a történetbe, s mikor végül a film legnagyobb rejtélyére - hogyan lett Sexilia nimfomán? - egy zseniálisan komponált álomjelenetben találunk választ, egyértelművé válik, hogy Luis Bunuel méltó követőjéhez és utódjához van szerencsénk. Bár a magyar fordítás nem adhatja vissza maradéktalanul a pasota szleng ízét, Almodóvar zenei- és Benny Hill-betétekkel tarkított világa így is lehengerlő tempójú és humorú, az albérleti alvósejtként működő iszlám terroristák jelenléte pedig még M-11 után sem bántó. Szex, szerelem, gyengeelméjűség - Mindent hazámról.
csmozi
2004.03.24
|
Laberinto de pasiones
spanyol vígjáték, 100 perc, 1982
Almodóvar korai "mindent bele játékfilmje" a szexuális forradalom alatt álló Madridról, ahol mindenkinek egy jó izélés hiányzik. Sokan meg is kapják.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.