A király látogatása - Hyde Park on Hudson

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (7)
A közelmúltban Blair és Clinton, illetve Cameron és Obama idején felmerült, a brit és az amerikai nemzet szoros politikai, kulturális és történelmi viszonyára utaló „különleges kapcsolat” kifejezést még Franklin Delano Roosevelt...
...amerikai elnök vezette be a 30-as évek végén, amikor ő maga is azon munkálkodott, hogy ezt a köteléket szorosabbra fonja. Ennek jegyében 1939-ben meghívta egy hétvégére a brit királyi házaspárt. A látogatás azért is nevezetes, mert akkor első alkalommal járt hivatalosan angol uralkodó az Egyesült Államokban, másrészt ez a diplomáciai aktus a briteknek is érdekükben állt, hiszen közelgett a világháború.
 
A királyi pár látogatása nem kevés borítékolható bonyodalommal járt, mivel Roosevelt elég bogaras figura volt, és akkor az amerikaiak és angolok közt fennálló kulturális különbségekről, a főrendi származású vendégeket a sokkal lazább vendéglátók körében érő kultúrsokkról még nem is beszéltünk. De nem rendezte volna a filmet Roger Michell (Sztárom a párom), ha nem lenne benne egy kevés szerelem is: Rooseveltet nem csak politikailag fűzte valakihez különleges kapcsolat – volt egy távoli kuzinja, Daisy, aki mindvégig mellette állt, és nem kizárólag a nevezetes hétvége folyamán... 
 
A film magyar címe pedig nem véletlenül utal A király beszédére: ugyanaz a karakter, a dadogós Bertie, azaz VI. György király jelenik meg benne. S ha A király látogatása nem is éri el a 2010-es, Oscar-díjas film színvonalát, elegáns és finom kaland, olyan színészekkel, mint Bill Murray vagy Laura Linney. 
firkász
2013.01.11
|
Hyde Park on Hudson
angol filmdráma, 94 perc, 2012
Az elnök. A first lady. A király. A királynő. Az anya. A szerető. Egy hétvége, ami egyesít két nagy nemzetet.
Rendező:

Roger Michell

Forgalmazza: Big Bang Media
Bemutató: 2013. január 17.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.