Gothika

olvasói
8/10 (1)
Hiába, a női börtönök régóta vonzó alapanyagként szolgálnak mindenféle mozihoz, ahogy modern korunk hőse, a pszichológus is egyre inkább kezd tipikus akcióhőssé válni. A kifejezetten horrorfilmekre szakosodott Dark Castle Stúdió pedig gondolt egy nem túl merészet és összegyúrta a két népszerű klisét, mondván, ha már lúd, akkor legyen börtönpszichológus.
Így esik meg, hogy a szép dr. Miranda Grey egy furcsa éjszaka után arra ébred, hogy a rács másik oldalára került a saját intézetében, ápolói pedig azzal a nem túl jó hírrel fogadják, hogy lemészárolta a saját férjét, aki történetesen a börtön igazgatója volt. Mindez - meg a várható büntetés és a vacak börtönkoszt - nem elég: Mirandát ijesztő látomások kezdik gyötörni, és lassan kiderül, hogy valaki, vagy valami üzenni akar neki, és az üzenetek formájából kiindulva nyilván nem valami lényegtelen dolgot. 
 
A rendező Mathieu Kassovitz (Gyűlölet, Bíbor folyók) - akinek, előző filmjeit is figyelembe véve valószínűleg vannak szadisztikus hajlamai - szépen megdolgoztatja Halle Berry-t, kinek mindenféle szenvedést és megpróbáltatást kell magára vállalnia, bár ez többnyire jól áll neki. Kassovitz ezen felül sikeresen teremt nyomasztó, de nagyon hatásos atmoszférát és remek képi világot, azonban másra már nem maradt energiája. Jólértesült források szerint a forgatókönyvet csak a forgatás közben kezdték összepofozni, és ez látszik is, mivel jócskán kidolgozatlanok a karakterek és az erős kezdés után a sztori lassan légüres térbe kerül, amin nem segít a kiszámítható lezárás sem, ahol a főgonosz most is van olyan ostoba, hogy nekiálljon elmagyarázni, hogy mit miért is tett, ahelyett, hogy elintézné amit és akit kell. 
 
Ezen kívül van még egy utolsó rossz hír: a szépséges Penélope Cruz ezúttal korántsem szépséges, mivel zilált idegzetű bentlakót alakít, ráadásul keveset is láthatjuk. Nyilván azt történt, hogy Tom Cruise hollywoodi kapcsolatain keresztül levajazta, nehogy túlságosan elszálljon kedvese karrierje.
Vízer
2004.04.01
|
Gothika
amerikai thriller, 97 perc, 2003
A szép börtön-pszichológusnő a szakmai ártalom jegyében a rács másik oldalára kerül, miközben valaki vagy valami erős nyomatékkal üzenget neki a túlvilágról. Rettegés, setét titkok és túlvilági erők!
Színész:

Halle Berry
(Miranda Grey)

Robert Downey Jr.
(Pete Graham)

Charles S. Dutton
(Dr. Douglas Grey)

Penélope Cruz
(Chloe Sava)

John Carroll Lynch
(Ryan seriff)

Bernard Hill
(Phil Parsons)

Dorian Harewood
(Teddy Howard)

LinkekFilm premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.