Tabu

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (2)
Nehéz lenne megmondani, hogy mikor került a hazai nagyérdemű moziközönség elé portugál film utoljára, ám most egy igazi különlegesség várja az ínyenceket – és a magukat annak nevezőket –; egy nehezen definiálható fekete-fehér lírai eposz...
...mely a világ számos fesztiválján nyűgözte már le a kritikusokat, és vélhetően a nézőket is, de utóbbira nincs bizonyítékunk.
 
A filmkritikusból lett rendező-forgatókönyvíró Miguel Gomes munkája bátor kísérlet, sikere alapvetően azon múlik, hogy az adott néző mennyire hajlandó hinni és érzelmileg „befektetni” a film különös hangulatvilágába. A Tabu ugyanis két idősíkon mozgó félnémafilm, egy különös szerelmi történet, amiben a legfurább az elbeszélés maga, és nem a sztori. 
 
A játékidő majd’ felében Lisszabonban járunk a jelenben, majd a portugál gyarmatbirodalom felbomlása előtti időkbe kerülünk, valahová Afrikába – talán Mozambik, talán Angola –, ahol az elsőként bemutatott titokzatos idős hölgy teljes történetét ismerhetjük meg. Mindez egy házasságtörésben csúcsosodik ki a fülledt trópusi környezetben. Márpedig a megcsalás és az azt követő bűnhődés régi filmes klisé, és ha nem venné körül a rendező által írt veretes próza és az utolsó telepesek életét megidéző, szinte tökéletesen felépített képi világ, akkor talán banális is lenne, így viszont sikerül a tragédiát és a melodrámát egyformán súlyoznia. Ami pedig a már emlegetett korhű képi világot illeti, azért néha-néha átcsúszik egy Calvin Klein reklám koncepciójába, de annyi baj legyen. 
Vízer
2013.02.15
|
Tabu
portugál romantikus filmdráma, 118 perc, 2012
Aurora és Pilar életébe belép egy titokzatos nevű férfi, Gian Luca Ventura, aki ötven évvel ezelőtt megváltoztatta a nő életét, és most Pilar mindennapjai is új irányt kapnak. Mi történt egykor e férfi és nő között?
rendező:

Miguel Gomes

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2013. február 21.
(16 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.