Úton

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (87)
A „megfilmesíthetetlen regény” szófordulattal olyan gyakran élnek Hollywoodban, és olyan sok úgynevezett megfilmesíthetetlen könyvből készült már jó mozi (Karambol, A Gyűrűk Ura-trilógia stb.), hogy amikor meghalljuk a kifejezést, csak legyintünk egyet.
Aztán néha szembejön egy olyan film, melynek kapcsán a kifejezés újra értelmet nyer.
 
Nem csoda, hogy sok évtized alatt nem született film Jack Kerouac klasszikusából, bár a hatvanas évek elején egy tévésorozattal azért megpróbálkoztak. Az Úton jobbára önéletrajzi sztoriját Kerouac saját kalandjai ihlették, amikor a negyvenes években keresztül-kasul utazott a világban a beat nemzedék olyan íróinak és költőinek társaságában, mint William S. Burroughs, Allen Ginsberg vagy Neal Cassady. Félő volt, hogy a konzekvens történettel nem rendelkező alapanyag a filmvásznon nem lesz más, mint laza orgiák és berúgások nehezen kapcsolódó összessége. Persze ez a felvázolt, baljós vízió szerencsére mégsem történt meg az Úton filmadaptációjával, Walter Salles értő rendezésének köszönhetően átjön, hogy ez egy generációs történet az útkeresésről és a fiatalságról, ráadásul csodásan fényképezték. 
 
De akkor hol a hiba? Leginkább a színészválasztásban. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy a filmben sokat villantó Kristen Stewartba fogok belekötni, szögezzük le: nem vele van a baj. Dean Moriarty figurája elméletileg egy olyan kisugárzású alak, aki bármikor képes valaki lelkébe beletaposni, ám mégis van annyira karizmatikus, hogy meg lehet neki bocsátani. Azonban a Deant játszó Garrett Hedlund sajnos túl kevés ehhez. Neki egyszerűen nem hisszük el, hogy ez a fickó bármilyen disznóságot megengedhet magának. 
Tulu
2013.02.25
|
On the Road
amerikai-angol-francia filmdráma, 95 perc, 2012
A fiatal író, Sal Paradise egy jó barátjával, és annak menyasszonyával utazgat az USA-ban, és közben különféle kalandokba keverednek. Főleg az alkohol és a szex terén.
Rendező:

Walter Salles

Színész:

Kristen Stewart
(Marylou / LuAnne Henderson)

Sam Riley
(Sal Paradise / Jack Kerouac)

Garrett Hedlund
(Dean Moriarty / Neal Cassady)

Kirsten Dunst
(Camille / Carolyn Cassady)

Viggo Mortensen
(Old Bull Lee / William S. Burroughs)

Amy Adams
(Jane / Joan Vollmer)

Alice Braga
(Terry / Bea Franco)

Elisabeth Moss
(Galatea Dunkel / Helen Hinkle)

Steve Buscemi
(cingár eladó)

Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2013. március 21.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.