Halálhegy - A Dyatlov-rejtély

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (30)
A found footage horrorok és a valóban megtörtént eseteket feltáró mozik egészen mostanáig két külön halmazt képeztek a fejünkben. A Dyatlov-rejtély ugyanis nem hollywoodi kitaláció, hanem egy olyan, a valóságban is megtörtént eset...

...melynek hallatán még Mulder és Scully ügynök is csettintene egy nagyot. 1959-ben egy kilenc főből álló hegymászócsapat elindult az Urál hegységbe, de később már senki nem látta őket viszont, legalábbis élve. A társaság tagjait megfagyva találták meg a táboruk közelében, és a haláluk okát, valamint azt, hogy miért hagyták ott a sátraikat és a kabátjaikat a mínusz húsz fokban, máig nem derítette fel senki. Az incidenst még izgalmasabbá teszi, hogy a holttesteken nagymértékű radioaktív sugárzást mutattak ki. Bő ötven évvel az eset után egy amerikai dokumentumfilmesekből álló csapat indul a Dyatlov-brigád nyomába, hogy felderítse a rejtélyt, és innentől már szigorúan a fikció keretei között vagyunk.

 

A film rengeteget profitál a valóságban gyökerező kiindulópontból, és szerencsére a found footage filmekre jellemző vad kamerarángatást is minimálisra vették (főleg a film utolsó harmadában tapasztaljuk, amikor elszabadul a pokol). Renny Harlin rendező (Cliffhanger - Függő játszma) szépen eljátszik az összes létező elmélettel arról, vajon mi történhetett azon a fagyos téli éjszakán, és előáll egy saját verzióval, de szerencsére esze ágában sincs a szánkba rágni a dolgot. A megoldása legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, és ez így van jól. 

Tulu
2013.03.11
|
The Dyatlov Pass Incident
angol horror, 90 perc, 2013
1959-ben kilenc szovjet túrázó tűnt el a hegyekben. Radioaktív hulláikat csak jóval később fedezték fel. Most öt amerikai diák ered a rejtély nyomába.
Rendező:

Renny Harlin

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2013. március 14.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.