Május után

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (3)
A Flower Power-korszakról annyi film készült már, hogy egy újabb darab esetében jogosan merül fel a kérdés: vajon ez a film mit tud hozzátenni az eddig látottakhoz? Olivier Assayas alkotása rendkívül hű módon adja vissza a hetvenes évek eleji Európa…
…fiatalságának forrongását, a teljesen átpolitizált közeget és a hippikultúra sajátos zenékkel és drogfogyasztással fűszerezett oldalát, ami bár szép, kevés az üdvösséghez. Úgy fest, a rendező energiáit annyira felemésztette a megfelelő atmoszféra és a korhűség megteremtése, hogy közben elfelejtett izgalmas cselekményt és karaktereket írni. A Május után elvileg egy önéletrajzi ihletésű coming-of-age sztori lenne, de direktorunk valahol útközben kissé elbizonytalanodott, és nem találta saját magát elég érdekesnek ahhoz, hogy csak erről készítsen filmet, ezért előtérbe helyezte a mellékalakokat, a végeredmény pedig egy vérbeli tabló lett. 
 
A gond csak az, hogy sem a főhős, sem a többiek nem elég érdekesek. Érződik, hogy a rendező minden létező, korabeli tinisorsot megpróbál érzékeltetni általuk (a fanatizálódó, a drogos stb.), de ettől még csak típusfigurák maradnak élő és lélegző karakterek helyett. Az egy percre eső meztelen női mellek aránya szerencsére elég magas, ahogyan a jól válogatott zenéket is lehet dicsérni, de sajnos alaptézisünkből kiindulva azt kell mondanunk: Olivier Assayasnak az égadta világon semmi új nem jutott az eszébe a hippikről. 
Tulu
2013.03.29
|
Apres mai
francia filmdráma, 122 perc, 2012
Az érettségi előtt álló, tizennyolc éves Gilles teljesen átlagos diákéletét éli osztálytársaival. 1971-ben azonban a politikai események felperzselik lázongó lelküket, és a fiatalokat megfertőzik a régi/új eszmék.
Rendező:

Olivier Assayas

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2013. április 4.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.