A búcsúkoncert

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (7)
Egy 25 éve rendkívül sikeresen működő vonósnégyes csellistájával, az idős, hetven fölötti Peterrel megtörténik a legszörnyűbb, ami egy zenésszel megtörténhet: Parkinson-kórt diagnosztizálnak nála. A tragikus hír nemcsak a férfi…
…saját életére van kegyetlen kihatással, de megváltoztatja fiatalabb, negyven körüli zenésztársai sorsát is, akiknek újra kell gondolniuk zenekaruk jövőjét. A másodhegedűs, Robert ráadásul a megváltozó helyzetet megragadva el szeretné érni, hogy végre időnként előléphessen első hegedűssé, s ne mindig csak kísérjen. Az amúgy is nehéz szituációt tovább bonyolítja, hogy a másodhegedűs és a brácsás házastársak (sőt a brácsást, Juliette-et valamikor gyengéd szálak fűzték az első hegedűshöz is), és van egy közös, már felnőtt lányuk, akinek éppen Daniel, az első hegedűs ad magánórákat. 
 
A Kvartett - A nagy négyes után ismét az idősödő komolyzenészek világába nyerünk bepillantást. A búcsúkoncertnél minden ott dől el, hogy a prológust követő első jelenet – melyben Christopher Walken szaval gyönyörű szavakat gyönyörű hangon, szinte mindegy is, hogy miről – beránt-e. Ha igen, már negyedóra után úgy érezzük, megszakad a szívünk; akikkel viszont ez nem történik meg, azoknak nem sok izgalmat ígérhetünk. Yaron Zilberman alkotása egy csapat széthullásának ábrázolása közben mutatja meg, hogy egy ember megöregedése és feleslegessé válása nemcsak saját magára, de másokra is súlyos hatással lehet. A búcsúkoncert ennélfogva talán a legszebb az elmúlt években sorjázó idősdarabok közül. 
 
fürkész
2013.06.17
|
A Late Quartet
amerikai zenés filmdráma, 105 perc, 2012
Egy huszonöt éves, sikeresen működő hegedűkvartett a feloszlás szélére kerül, amikor az egyikük a Parkinson-kórja miatt abba akarja hagyni a zenélést.
Rendező:

Yaron Zilberman

Színész:

Christopher Walken
(Peter Mitchell)

Philip Seymour Hoffman
(Robert Gelbart)

Catherine Keener
(Juliette Gelbart)

Imogen Poots
(Alexandra Gelbart)

Mark Ivanir
(Daniel Lerner)

Madhur Jaffrey
(Dr. Nadir)

Wallace Shawn
(Gideon Rosen)

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2013. június 20.
(16 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.