A nagy füzet

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (47)
Örömmel fogadtuk a hírt, hogy Szász János munkája, az újraindult hazai filmgyártás első „példánya”, A nagy füzet nyerte el a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd annak is örültünk, hogy ez lett Magyarország hivatalos Oscar-jelöltje.
Örömünk azonban nem határtalan. Kristóf Ágota világhírű regényének filmes adaptációja akár nagyon jó is lehetett volna. A rendező, Szász János kifejezetten ért az irodalmi adaptációkhoz (Ópium - Egy elmebeteg nő naplója, Woyzeck), a film a magyar viszonyokhoz képest viszonylag sok pénzből készült – ha ennek megítélése szintén a magyar a viszonyoknak megfelelően nem is volt előre kiszámítható –, egy Oscar-jelölt operatőr, Christian Berger filmezte, és olyan nemzetközileg ismert színészek tűnnek fel benne, mint Ulrich Matthes (A bukás) és Ulrich Thomsen (Ádám almái).
 
A téma izgalmas: egy ikerpár szemén keresztül látjuk a második világháború végét, amit a gyerekek valahol a nyugati határszélen, rideg, alkoholista nagyanyjuk (Molnár Piroska) felügyelete alatt élnek át. Ahogy a narrációból megtudjuk, a fiúk élete szörnyű – valójában házkörüli munkákat kell végezniük, de a kaja tényleg hagy némi kívánnivalót maga után -, ezért úgy döntenek, hogy megedzik testüket és lelküket, és akár a körülöttük lévő világ, ők maguk is kegyetlenek lesznek. Csakhogy mindebből csak kevés jön át, tetteiknek ritkán van valódi tétje, súlya. A filmből hiányzik a történet íve, inkább epizódok laza láncolata, képi világa pedig a híres operatőr ellenére is csak egy tévéfilm szintjét hozza. Sajnos. 
Vízer
2013.09.16
|
Le Grand Cahier
francia-magyar-német-osztrák háborús film, 100 perc, 2013
Két ikerfiút az édesanyjuk a háború idején egy határ menti faluba menekít a nagyanyjukhoz, aki kegyetlenül bánik velük.
Rendező:

Szász János

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2013. szeptember 19.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.