Szibériai nevelés

est.hu:
5/10
|
olvasói
6/10 (40)
Ha egy olasz film valójában ízig-vérig orosz történetet mond el néhány hollywoodi sztárral megspékelve, eredetileg angol nyelven leforgatva, akkor az ember némi joggal aggódhat az illető darab hitelessége miatt.
Szibéria mindig is misztikus táj volt, és nem csak a rideg, de csodálatos természet miatt, hanem mert a mindenkori orosz rezsim – legyen az cári, szovjet vagy putyini – ide száműzte a neki nem tetszőket és a társadalom mindenféle selejtjét, akik aztán így vagy úgy, de kénytelenek voltak saját társadalmat kiépíteni a hóvidéken. Ez izgalmas alaphelyzetet garantál, ahogy az is, hogy a film irodalmi alapanyaga Nyikoláj Lilin saját fiatalkoráról írt regénye, a rendező pedig az Oscar-díjas Gabriele Salvatores, az eredmény mégis vegyes. 
 
Két fiú sorsát ismerjük meg a nyolcvanas-kilencvenes évek során, egyikük a becsületes bűnözést választja – ennek „kódexét” John Malkovich hivatott többször is elmagyarázni – a másik a saját útját járja, a szovjet kortól a vadkapitalizmuson át a csecsen háborúig, ahol a két barát végül ellenségként kerül szembe egymással. A hosszúra sikerült történetnek remek pontjai is vannak – ilyen egy David Bowie számra komponált körhintajelenet -, de akadnak gyengébb és majdnem felesleges részek is, mint például egy szellemi fogyatékos, mégis gyönyörű lány szerepeltetése, akit mellesleg egy brit színésznő alakít, csak valahogy azt nehéz elhinni, hogy mindez tényleg megtörtént, és azt, hogy Szibéria ilyen.  
Vízer
2013.09.16
|
Educazione siberiana
olasz életrajzi film, 104 perc, 2013
Visszaemlékezés egy szomorú gyerekkorra, amikor két fiú egy szibériai rablóklánban nőtt fel.
Forgalmazza: Cinenuovo
Bemutató: 2013. szeptember 19.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.