A komornyik

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (19)
A valós személyről mintázott A komornyik főhőse egy afroamerikai férfi, akinek 1926-tól egészen 2008-ig követhetjük a sorsát. Cecil Gaines egy gyapotszedő fia, aki egy tragédiát követően, még kisfiúként bekerül a házi rabszolgák közé.
Itt szert tesz annyi tudásra, hogy fiatal férfiként felkerekedhessen a nagyvárosba, ahol már „polgáribb” foglalkozást is űzhet: bárpincér lesz belőle. Az ötvenes években már egy elegáns szálloda bárjában dolgozik, ahol felfigyelnek képességeire (ne legyenek illúzióink: ez a diszkréciót és a „láthatatlanságot” jelenti), és felkérik komornyiknak a Fehér Házba, így az amerikai elnököt közvetlenül kiszolgáló személyzet tagja lesz – nem kevesebb, mint nyolc elnök kormányzása alatt. 
 
Míg nemrégiben A király látogatásában egyetlen sorsfordító eseményen keresztül láthattuk megelevenedni az amerikai történelem egy szeletét, addig A komornyikban – bár egy hasonlóan passzív, szemlélődő figura szemével megmutatva – a Precioust és Az újságos fiút jegyző Lee Daniels rendező több évtized nagyszabású tablóját festi meg.
 
S miközben Cecil a „nem hall-nem lát-nem beszél, csak felszolgál” jegyében végzi hűségesen, a nagy emberek árnyékában, a nagy események szemtanújaként munkáját, addig fia, csatlakozva a feketék polgárjogi mozgalmához személyesen is alakítja a történelmet. Ebben a filmen is sokszor tárgyalt témában az alkotók érdekes módon újdonságot is tudnak mutatni (lásd a beszédes párhuzamos montázsokat), s egy jó darabig még a direkt didaxist is sikerül elkerülniük. 
 
fürkész
2013.11.18
|
The Butler
amerikai történelmi dráma, 132 perc, 2013
Cecil Gaines nyolc amerikai elnököt szolgált ki komornyikként, miközben velük együtt élte meg az amerikai történelem sorsfordító pillanatait.
Rendező:

Lee Daniels

Színész:

Forest Whitaker
(Cecil Gaines)

David Banner
(Earl Gaines)

Alex Pettyfer
(Thomas Westfall)

Mariah Carey
(Hattie Pearl)

Robin Williams
(Dwight D. Eisenhower)

Terrence Howard
(Howard)

John Cusack
(Richard Nixon)

Minka Kelly
(Jacqueline Kennedy)

Liev Schreiber
(Lyndon B. Johnson)

Forgalmazza: A Company
Bemutató: 2013. november 21.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.