Európából Európába

olvasói
(0)
Mi a véleményünk az európai uniós csatlakozásról? Mit viszünk a batyunkban Európába? Hogyan lehet ezekre a kérdésekre frappánsan és röviden válaszolni? Tíz ismert magyar filmkészítő interjúk helyett rövid etűdökben fejti ki a véleményét ebben a szkeccsfilmben, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon is szerepelt.
Az alkotók közül többen a magyar filmtörténet klasszikusait idézik meg. Sándor Pál (a Régi idők focija kapcsán) a „Kell egy csapat!” tételére figyelmeztet, amikor Garas Dezsőt újra megsétáltatja a zöld gyepen. Rózsa János archív snittekből vágott össze gyorsmontázst: mosolygó arcokat, időtlen pillanatokat a Körhinta, a Szerelem, az Álmodozások kora és más kulcsfilmek örökbecsű képsoraiból. 
 
Miféle történelmi sorsfordulókon keresztül vezetett az utunk Európából Európába? Szabó István régi dokumentumfelvételeket szerkesztett egymás mellé, közös pontjuk a helyszín, a Hősök tere - történelmünk kirakata, ahol számtalan gyűlés, tüntetés, ellentüntetés, felvonulás, szobordöntés és (újra)temetés lejátszódott. Jancsó Miklós szkeccse is ezt a helyet idézi meg, miközben Kapa-Pepe filmjeiből mixel fanyar ízelítőt. 
 
Kézdi-Kovács Zsolt filmjében kisleány játszik ugróiskolát; Török Ferenc etűdjében különböző bőrszínű óvodások mondanak verseket; Sára Sándor a magyar vidék nemes panorámáját villantja fel - ősök és utódok hagyományszabta tere mellett más filmekben is a jelen sokszínű Magyarországa és kultúrája kerül a célkeresztbe. Fliegauf Benedek hárompercese ismerős és ismeretlen arcokat pásztáz körbe; Enyedi Ildikó játékos etűdjében pedig kirakósjátékként váltják egymást a hősök. Az utolsó epizód a magyaros virtus műve: Ragályi Elemér archív remixét egy huszáros roham zárja, daliás lovasa az EU határsorompóján ugrat át elegáns rohammal...
gorcsev
2004.04.15
|
magyar epizódfilm, 36 perc, 2003
Tíz rövid etűd arról, mit is viszünk a batyunkban Európába.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.