Llewyn Davis világa

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (130)
Greenwich Village, 1961 februárja. A New York-i művész-negyed füstös klubjaiban folk-zenészek hada próbálgatja szárnyait. Már nem sokat kell aludni addig, hogy egy bizonyos Robert Allen Zimmerman Bob Dylan néven kritikus hangvételű, ...
...az amerikai álom árnyoldalát megmutató dalaival meghódítsa a világot, vagy hogy ebben az inspiráló közegben találkozzon az a néhány fiatal, akik hamarosan megalapítják a műfajban szintén nem kispályás Mamas and Papas-t. Nincs már messze Monterey és Woodstock, 1968 meg a Vietnámi háború, az ajtóban pedig ott toporog egy hordányi zseni, akik ma az amerikai könnyűzene állócsillagai. De a sikersztorik árnyékában ott van sok-sok tehetséges művész is, akiknek nem sikerült.
  
Talán ez a sors vár Llewyn Davisre, a Coen testvérek (Fargo, A nagy Lebowski) legújabb mozijának főhősére (a címszerepben a guatemalai születésű Oscar Isaac – Drive - Gázt!) is, aki hiába járkál kialvatlanul és lyukas cipőben klubról klubra és meghallgatásról meghallgatásra, valahogy nem akar összejönni neki. De akár még össze is jöhet, ha elég kitartó. Vagy nem.  
 
A tavaly Cannes-ban debütált Llewyn Davis világával az európai kritikusok amerikai kedvenceinek kikiáltott szerzői filmes testvérpár megérdemelten vitte haza a Zsűri Nagydíját. Ahogy már tőlük megszokhattuk, a konkrét történés most is másodlagos, a lényeg (itt a zene mellett) az ember és annak a „világa” – kívül és belül. Az emberé, aki mániákusan hajszol valamit, és még akkor sem adja fel, ha már nyilvánvaló, hogy vesztésre áll.  
 
zsinora
2014.05.08
|
Inside Llewyn Davis
amerikai-francia filmdráma, 105 perc, 2013
Egy hét egy fiatal amerikai folkzenész életéből, aki 1961-ben próbál megélni a zenetudásából.
Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2014. május 15.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.