Az utolsó éjszaka Párizsban

est.hu:
7/10
|
olvasói
4/10 (11)
Egy ilyen címmel valami egészen romantikusat várna az ember, mondjuk egy szerelmes amerikai lányról, aki egy halálos beteg ausztrál fiúval tölti utolsó estéjét a fények városában, ám ehelyett egy történelmi fikciót kapunk kamaradrámai előadásban.
Történészek szerint a második világháború végének közeledtével, 1944 augusztusában, amikor a szövetségesek már Párizs elővárosaiban jártak, a Führer parancsára a város katonai kormányzójának a porig kellett volna rombolnia a francia fővárost, amihez meg is történt minden előkészület, ám ő másként döntött. Az Oscar-díjas Volker Schlöndorff szerint, aki Cyril Gely kamaradrámáját vitte vászonra, a kérdéses tábornok egy nagyon meggyőző svéd diplomata rábeszélésének engedve vonta vissza a parancsot, és akadályozta meg a teljes rombolást.
 
Mindegy is, hogy készpénznek vesszük a történetet, vagy az, hogy milyen helye van a szívünkben Párizsnak, a film tulajdonképpen két nagy francia színész André Dussollier és Niels Arestrup jutalomjátéka, és ironikus, hogy a filmben egyikük sem franciát alakít. Különösen jó Arestrup (A próféta, Gyermekeink, Szkafander és pillangó) a merev, mégis intelligens és számító tábornokként, míg Dussollier egyszerűen csak simulékony kell, hogy legyen, és rendező számlájára kell írnunk, hogy a javarészt egyetlen párizsi hotelszobában játszódó történet, amiről ráadásul mindenki tudja, hogyan ér véget, sokáig egészen fordulatos marad.
Vízer
2014.08.22
|
Diplomatie
francia-német filmdráma, 88 perc, 2014
A II. világháború vége felé Dietrich von Choltitz tábornok kegyetlen feladatot kap Hitlertől: fel kell robbantania Párizs fontosabb épületeit.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2014. augusztus 28.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.