Hazudós Jakab

olvasói
8/10 (5)
A gettóba zárt, reménytelen helyzetű szerencsétleneket felvillanyozza társuk hazugsága: jönnek az oroszok. A füllentést újabbak követik, a hangulat javul, ám az igazság...
Az elmúlt években számtalan nagysikerű film foglalkozott a második világháború és a zsidóság tragédiája, a holokauszt történetével. A Schindler listája, Az élet szép és a Szomorú vasárnap után újabb alkotás tűzi kamerájára a témát.A Hazudós Jakab Lengyelországban, egy kisváros gettójában zajló eseményeket meséli el. Jacob Haim, egykori palacsintasütő (Robin Williams) felesége halála után kissé megkattanva figyeli a körötte történő borzalmakat, csoda, hogy a kijárási tilalmat megszegve a gestapo főhadiszállásán köt ki? Ezúttal megússza azzal, hogy védelem nélkül kell hazatérnie. A veszélyes látogatás fő eredménye, hogy évek óta először híreket hall a rádióban, nem is akármilyeneket: az orosz csapatok már Kelet-Lengyelországot bombázzák. Ám Jákob számára mindez még nem fontos: épségben akar hazatérni. Sikerül. Ám az úton hazafelé újabb meglepetés éri egy kislány személyében, aki halálba utazó transzportról szökött meg. A gyermektelen férfi hazaviszi a bujkáló lánykát. Új napok jönnek, amit túl kell élni. Jákob elmeséli barátjának, a bokszoló Misának (Liev Schreiber), mit hallott a rádióban. A hír gyorsan terjed azzal a piciny változással, mely szerint Jákobnak otthon van a rádiója. Az egykori palacsintasütő élete teljesen felfordul: percenként jönnek hozzá sorstársai, meséljen új híreket. Ő pedig mesél, ezzel is lelket öntve a csüggedő, elkeseredett emberekbe: Sztálin nem létező hadosztályairól, Churchill lengyelül elmondott beszédéről. Számos humoros és számtalan szívszorongató pillanatot élhetünk át, a nem létező rádió titkát csak a világhírű sebész (Armin Müller-Stahl) sejti, ám ő csak biztatja Jákobot: hazudjon, mert ez a túlélés egyetlen reménye. A rádió "titka" eljut a németekhez is, az események pedig felgyorsulnak...A Hazudós Jakab zsidó viccek és félreértések hagyományán alapuló története számunkra azért érdekes, mert a film jelentős részét Magyarországon vették fel, a film rendezője pedig a szintén magyar származású Peter Kassovitz, akinek fia, Mathieu Kassovitz jól ismert nálunk Gyűlölet című filmjével. A filmben a sztárok mellett kisebb szerepekben hazai színészeket is viszontláthatunk Kulka Jánostól Igó Éván át Darvas Ivánig.
kalambó
2001.01.01
|
Jakob the Liar
amerikai-francia-magyar filmdráma, 120 perc, 1999
Tragikomikus gettódráma a második világháborúból, tévhírekkel és titkos rádióadással.
Rendező:

Peter Kassovitz

Színész:

Robin Williams
(Jakab)

Armin Müller-Stahl
(Kirschbaum)

Hannah Taylor-Gordon
(Lina)

Igó Éva
(Lina anyja)

Bob Balaban
(Kowalsky)

Alan Arkin
(Frankfurter)

Liev Schreiber
(Mischa)

Michael Jeter
(Avron)

Bálint István
(Lina apja)

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.