Éjjeli féreg

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (79)
Ki mondta, hogy egy szociopata ne lehetne sikeres ember? A film egyik kulcsjelenetében Lou Bloom gyakornoka azzal szembesíti főnökét, hogy szerinte egyáltalán nem érti az embereket, mire Louis csak annyit válaszol: „Mi van, hogyha csak nem szeretem őket?”
Ez az odavetett félmondat nagyjából el is mondja, miért is lesz egy piti tolvajból kitartással, tanulással, kellő arroganciával és megfelelő mértékű gátlástalansággal egy menő híradós videókat gyártó cég sikeres tulajdonosa. Mert az Éjjeli féreg egy karriertörténet, még ha annak borzalmasan sötét is. 
 
Dan Gilroy elsőfilmeshez képest meglehetősen komplex, sokrétű és iszonyatosan precízen átgondolt mozit rakott le az asztalra, ami nemcsak egy antihős megdicsőülését mutatja be, hanem görbe tükröt tart korunk elé is, hiszen egy ilyen ember sikeresen tud beilleszkedni a társadalomba. Emellett az Éjjeli féreg tűéles médiaszatíra arról a korról, ahol a tévé már csak erőszakkal és szexszel tud elegendő figyelmet kelteni. Mindezt egy karrierje csúcsán lévő színész (Jake Gyllenhaal) mesteri, Oscart érdemlő alakításában láthatjuk, valamint Robert Elswit egészen zseniális nagyvárosi képeivel, ami sok helyütt Michael Mann Collateralját idézi. 
 
Lou Bloomnál kevés patkányabb figurát hordott eddig hátán ez a bolygó, mégis örömmel kísérjük el őt erre a kétórás útra Los Angeles legsötétebb bugyraiba. Ritka dolog, hogy egy filmet már a születésekor klasszikusnak kiálthatunk ki, de itt egyértelműen ez a helyzet. 
Tulu
2014.11.10
|
Nightcrawler
amerikai krimi, 117 perc, 2014
Lou szabadúszó újságíróként éjjelente Los Angeles utcáit rója. Célja, hogy elsőként fusson bele egy balesetbe vagy bűncselekménybe, amiről majd jó pénzért beszámolhat egy tévécsatornának.
Rendező:

Dan Gilroy

Forgalmazza: Big Bang Media
Bemutató: 2014. november 13.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.