Vadon

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (32)
A Vadon azon kevés filmek egyike volt, amelyre teljesen felkészületlenül ültem be: csak annyit tudtam róla, hogy Reese Witherspoon egy bazi nagy hátizsákkal túrázik benne, és tulajdonképpen erről is szól, mégis csodás élmény.
Sok mostanában a megtörtént esetet feldolgozó, ma is élő vagy csak nemrég távozott embereknek mintegy szobrot állító film, és a Vadon is ezek közé tartozik. Hősnője Cheryl Strayed, a filmmel azonos című bestseller szerzője, egy átlagos fiatal nő, több mint 1500 kilométert gyalogolt az Egyesült Államok nyugati partvonalán, hogy megszabaduljon az őt gyötrő gondoktól. Átkelt a Mojave sivatagon, megmászta a Sierra Nevadát, végiggyalogolt Kalifornián és Oregonon, hóban és sivatagban, majd könyvet írt kalandjairól, ami igazi bestseller lett, a bestsellereket pedig mostanában szokás megfilmesíteni. 
 
Cheryl lelki és fizikai kalandjainak filmvászonra adaptálása nagyon nagy eséllyel csöpögős giccs lett volna, ha nem a francia-kanadai Jean-Marc Vallée (Mielőtt meghaltam) ül a rendezői székben, és nem Reese Witherspoon a főszereplője. A vidám, mosolygós szerepeiről ismert színésznő, aki produceri feladatokat is vállalt, hajlandó volt teljesen azonosulni szerepével és elfelejteni minden modorosságát. Nyersen, szinte eszköztelenül játszik, tényleg le a kalappal előtte, ahogy a Nick Hornby által jegyzett forgatókönyv is szerény, gyakran szűkszavú, de roppant hatásos és nagy erénye, hogy az érzelmes téma ellenére is mentes az érzelmi manipulációtól. A film legjobb része azonban a mára már szinte elfeledett Laura Dern (Kék bársony) rövid, de elképesztően erőteljes alakítása a hősnő anyjaként, amiért szinte garantált az Oscar-díj! 
Vízer
2015.02.13
|
Wild
amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014
Cheryl egy fiatal nő, aki 1700 kilométert gyalogol magányosan az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékének vonalát követő híres túraútvonalon, miután házassága tönkremegy.
Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2015. február 19.
(18 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.