Hannibál tanár úr

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (8)
Íme egy hazai klasszikus, mely bátran beilleszthető az idősebb hozzátartozóink által emlegetett „szép magyar filmek” sorozatba, ráadásul mindeközben nem kell tartanunk attól, hogy egy holdvilágos rándevús jelenet közben Karády Katalin párzási dalra fakad pártnere társaságában.
A tragikomikus történet főhőse a jelentéktelen kisember megtestesítője, a középiskolai tanár, Nyúl Béla. Névtelenségének azonban azonnal vége szakad, amint cikket ír Hannibál pun vezér halálának körülményeiről. Bár az iromány önmagában ártalmatlan, szinte azonnal a szélsőjobboldali demagógia céltáblájává válik. Mivel képtelen kiállni nemlétező elveiért, a szélsőséges eszmék a halálba hajszolják. 
 
Bár szerencsés esetben alig akad ötven év alatti néző, aki iskolai tanulmányai alatt ne látta volna Fábri Zoltán alapművét, a Hannibál tanár úr sokadik alkalommal is képes az újdonság erejével hatni. 
kirsch
2009.05.11
|
magyar filmdráma, 95 perc, 1956
Klasszikus mű Nyúl Béláról, a latin filológia szürke tanáráról vészterhes, kaotikus történelmi körülmények közt.
Rendező:

Fábri Zoltán

Színész:

Szabó Ernő
(Nyúl Béla)

Kiss Manyi
(Nyúl Béláné)

Makláry Zoltán
(Manzák)

Apor Noémi
(Lola)

Buttykay Emmi
(Mici)

Gobbi Hilda
(Vogelmayerné)

Bárdi Ödön
(Danielisz)

Barsi Béla
(Menyus)

Bessenyei Ferenc
(Hannibál)

(3 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.