A bűn lélektana

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (17)
Egy elhasznált arcú exzsaru, aki több mint tíz év távollét után tér vissza Kairóból Európába, hogy egy titokzatos gyerekgyilkosság-sorozat tettesét felkutassa. Egy idős nyomozó, hősünk mestere, aki könyvet is írt a sorozatgyilkosok lélektanáról.
Egy szép arcú ázsiai lány, aki egyszerre csábító és áldozat. Egy hipnotizőr, egy boncmester, néhány fura epizodista, továbbá maga a titokzatos gyilkos - fura kompánia egy zavarba ejtő filmben. 
 
A bűn lélektana Lars von Trier első játékfilmje. Bonyodalmas, hallucinatorikus, sűrű szövésű darab. Igen rafinált, igen tehetséges és meglehetősen provokatív munka, a nyolcvanas évek közepi európai posztmodern egyik emblematikus darabja, amelyben mintha a Szárnyas fejvadász neonfényes negatív utópiája és Tarkovszkij meditatív művészete adtak volna egymásnak randevút. 
 
Trier szerzői thrillere egyben az Európa-trilógia kezdődarabja. Nem véletlenül: a szuggesztív bűnfilm titkos főhőse az elhagyott, elkárhozott, bűnös-áldott kontinens, Európa. Nem tudjuk, pontosan mikor is játszódik a történet: talán egy fiktív közeljövő háborúpuszította Európájában; a lényeg a hideglelős atmoszféra, az esőáztatta örök éjszaka, a borús, ködös és vizenyős miliő, melyet fénycsóvák és foszforlámpák világítanak be - de ettől csak tovább sűrűsödik a homály, nő a káosz és bonyolódnak a szálak. 
 
Briliáns látványvilág, nyomasztó hangulat: aki szereti az agyalós sztorikat és értékeli a mégoly művészi manírokat, ebben a filmben nyogodtan és teljesen elveszhet. 
gorcsev
2006.10.18
|
Forbrydelsens element
dán-svéd filmdráma, 104 perc, 1984
Lottógyilkosságok fertőzik a levegőt. A nagydarab nyomozó hosszú száműzetés után tér vissza, hogy felderítse a monokróm rejtélyt.
rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Übergáz

amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 2019

Együtt megyünk

francia vígdráma, 132 perc, 2019

Szerelem második látásra

francia vígjáték, 117 perc, 2019

Szupercella 3.: Az Ördögverem

amerikai akciófilm, 97 perc, 2019
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Filmek a TV-ben
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:55
Halálos iramban
amerikai akciófilm, 2001
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.