A bűn lélektana

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (17)
Egy elhasznált arcú exzsaru, aki több mint tíz év távollét után tér vissza Kairóból Európába, hogy egy titokzatos gyerekgyilkosság-sorozat tettesét felkutassa. Egy idős nyomozó, hősünk mestere, aki könyvet is írt a sorozatgyilkosok lélektanáról.
Egy szép arcú ázsiai lány, aki egyszerre csábító és áldozat. Egy hipnotizőr, egy boncmester, néhány fura epizodista, továbbá maga a titokzatos gyilkos - fura kompánia egy zavarba ejtő filmben. 
 
A bűn lélektana Lars von Trier első játékfilmje. Bonyodalmas, hallucinatorikus, sűrű szövésű darab. Igen rafinált, igen tehetséges és meglehetősen provokatív munka, a nyolcvanas évek közepi európai posztmodern egyik emblematikus darabja, amelyben mintha a Szárnyas fejvadász neonfényes negatív utópiája és Tarkovszkij meditatív művészete adtak volna egymásnak randevút. 
 
Trier szerzői thrillere egyben az Európa-trilógia kezdődarabja. Nem véletlenül: a szuggesztív bűnfilm titkos főhőse az elhagyott, elkárhozott, bűnös-áldott kontinens, Európa. Nem tudjuk, pontosan mikor is játszódik a történet: talán egy fiktív közeljövő háborúpuszította Európájában; a lényeg a hideglelős atmoszféra, az esőáztatta örök éjszaka, a borús, ködös és vizenyős miliő, melyet fénycsóvák és foszforlámpák világítanak be - de ettől csak tovább sűrűsödik a homály, nő a káosz és bonyolódnak a szálak. 
 
Briliáns látványvilág, nyomasztó hangulat: aki szereti az agyalós sztorikat és értékeli a mégoly művészi manírokat, ebben a filmben nyogodtan és teljesen elveszhet. 
gorcsev
2006.10.18
|
Forbrydelsens element
dán-svéd filmdráma, 104 perc, 1984
Lottógyilkosságok fertőzik a levegőt. A nagydarab nyomozó hosszú száműzetés után tér vissza, hogy felderítse a monokróm rejtélyt.
rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
20:30
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
21:00
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
21:00
Ismeretlen férfi
angol-amerikai akciófilm, 2011
21:00
Superhero Movie
amerikai akcióvígjáték, 2008
21:00
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.