Bíborhegy

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (60)
Guillermo del Toro filmográfiája nagyjából két részre osztható. Vannak a kisebb, személyesebb és egyedibb spanyol nyelvű munkái, mint A faun labirintusa vagy az Ördöggerinc, és ott vannak az amerikai tömegfilmjei...
...(Tűzgyűrű, Penge 2., Hellboy 1-2.), amikben azért szintén beleviszi az egyedi vizualitását és furcsa humorát, de ezek a mozijai jóval kevésbé emlékezetesek, mint a spanyol nyelvű munkái. A Bíborhegy a rendező első angol nyelvű spanyol filmje, vagyis hiába készült a szokásos spanyol filmeknél sokkal több pénzből, hiába áll mögötte a Universal stúdió, ez bizony del Toro személyes projektje, egyfajta szerelmes levél a gótikus regényekhez és a túlburjánzó látványvilágot használó klasszikus horrorfilmekhez.
 
A film szinte már úgy indul mint egy Jane Austen-regény, amiben a fiú megkörnyékezi a neki tetsző lányt, de a lány szigorú apja miatt nem lehetnek egymáséi, hogy aztán egy váratlan tragédia mégis összehozza őket. Itt még a rendező csak nyomokban jelzi, hogy a Bíborhegy több mint szerelmesfilm, ám miután az ártatlan lány New Yorkból Angliába költözik az új férje enyhén rémisztő hangulatú birtokára, és el kell viselnie a férj nem túl lelkes nővérének társaságát is, az idill illúziója gyorsan eloszlik. Egy rémisztő és perverz fordulatokkal teli krimi/thriller lesz a kosztümös romantikus moziból, hogy aztán az utolsó huszonöt percre totálisan elszabaduljon a pokol.
 
Az biztos, hogy Jessica Chastain évtizedek múlva is kísérteni fog a rémálmaimban, viszont a film ezzel együtt sem hibátlan. Az indítás túl lassú, a fordulatok pedig túlságosan könnyen kikövetkeztethetők. Ezt azonban feledteti a bravúros színészgárda és minden idők egyik leglátványosabb és leghangulatosabb filmes díszlete, aminek részletgazdagságát egyszerűen öröm nézni. 
 
Tulu
2015.10.14
|
Crimson Peak
amerikai horror, 119 perc, 2015
Egy családi tragédiát követően az ambiciózus írónő hányódik a gyerekkori barátja iránt érzett szerelem és egy rejtélyes idegen csábítása között. A múltja szellemei elől menekülve kiköt egy házban, amely lélegzik, vérzik és emlékezik.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2015. október 15.
(25 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.