Bíborhegy

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (60)
Guillermo del Toro filmográfiája nagyjából két részre osztható. Vannak a kisebb, személyesebb és egyedibb spanyol nyelvű munkái, mint A faun labirintusa vagy az Ördöggerinc, és ott vannak az amerikai tömegfilmjei...
...(Tűzgyűrű, Penge 2., Hellboy 1-2.), amikben azért szintén beleviszi az egyedi vizualitását és furcsa humorát, de ezek a mozijai jóval kevésbé emlékezetesek, mint a spanyol nyelvű munkái. A Bíborhegy a rendező első angol nyelvű spanyol filmje, vagyis hiába készült a szokásos spanyol filmeknél sokkal több pénzből, hiába áll mögötte a Universal stúdió, ez bizony del Toro személyes projektje, egyfajta szerelmes levél a gótikus regényekhez és a túlburjánzó látványvilágot használó klasszikus horrorfilmekhez.
 
A film szinte már úgy indul mint egy Jane Austen-regény, amiben a fiú megkörnyékezi a neki tetsző lányt, de a lány szigorú apja miatt nem lehetnek egymáséi, hogy aztán egy váratlan tragédia mégis összehozza őket. Itt még a rendező csak nyomokban jelzi, hogy a Bíborhegy több mint szerelmesfilm, ám miután az ártatlan lány New Yorkból Angliába költözik az új férje enyhén rémisztő hangulatú birtokára, és el kell viselnie a férj nem túl lelkes nővérének társaságát is, az idill illúziója gyorsan eloszlik. Egy rémisztő és perverz fordulatokkal teli krimi/thriller lesz a kosztümös romantikus moziból, hogy aztán az utolsó huszonöt percre totálisan elszabaduljon a pokol.
 
Az biztos, hogy Jessica Chastain évtizedek múlva is kísérteni fog a rémálmaimban, viszont a film ezzel együtt sem hibátlan. Az indítás túl lassú, a fordulatok pedig túlságosan könnyen kikövetkeztethetők. Ezt azonban feledteti a bravúros színészgárda és minden idők egyik leglátványosabb és leghangulatosabb filmes díszlete, aminek részletgazdagságát egyszerűen öröm nézni. 
 
Tulu
2015.10.14
|
Crimson Peak
amerikai horror, 119 perc, 2015
Egy családi tragédiát követően az ambiciózus írónő hányódik a gyerekkori barátja iránt érzett szerelem és egy rejtélyes idegen csábítása között. A múltja szellemei elől menekülve kiköt egy házban, amely lélegzik, vérzik és emlékezik.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2015. október 15.
(25 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Négy nap Toszkána
német romantikus film, 2008
18:30
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:40
Hellboy II. - Az Aranyhadsereg
amerikai fantasztikus akciófilm, 2008 (ism.)
18:45
Álomháború
amerikai akciófilm, 2011
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.