Betörő az albérlőm

olvasói
(0)
Az amerikai független film bő két évtizede indult ördögfiókái, a bizonyos körökben kultikus tiszteletnek örvendő Coen testvérek újabban mindinkább a nagy hollywoodi stúdiók felé kacsintgatnak. Az ironikus műfajjátékaikról elhíresült fivérek, készítsenek bár neo noirt (Véresen egyszerű; Az ember, aki ott se volt), gengszterfilmet (A halál keresztútján), vígjátékot (Arizonai ördögfióka) vagy filmdrámát (Fargo), mindig hozzá tudtak tenni valamit a fásult klisékhez, és sajátos szemléletükkel képesek voltak újszerűvé bűvölni a legelhasználtabb sztorikat is.
Ebben éppen függetlenségük segítette őket, amelyből mostanában mind többet adnak fel. Magukat vállalva-megtagadva készítették már előző munkájukat is (Kegyetlen bánásmód), és hasonló attitűddel láttak hozzá a Betörő az albérlőm leforgatásához is. 
 
A film egy azonos című, fél évszázada készült - Alexander Mackendrick direktor jegyezte - nevezetes brit mozi újrafeldolgozása. A sztori középpontjában egy együgyűnek tetsző idős hölgyhöz beköltöző, sima modorú szélhámos professzor áll, aki társaival a ház pincéjéből titkos alagutat fúrva próbálja meg becserkészni a közelben lévő kaszinó széfjét. A film - noha fordulatos a cselekménye - elsősorban nem furmányos sztorijával igyekszik megnyerni a közönséget, hanem a felvonultatott figurák kínálta jellemkomikumra alapoz. A színészek közül külön kiemelkedik Tom Hanks, aki szemmel láthatóan lubickol a kenetteljes és modoros álprofesszor szerepében, a Betörő az albérlőm ezért inkább tekinthető az ő munkájának, mint a Coen testvérekének. A gegek közül némelyik ül, némelyik kevésbé, azonban még így is bőven található annyi életképes poén a filmben, amennyi esetleg kárpótolhatja a Coen-rajongókat, és bizonyosan stimulálja a könnyű szórakozásra vágyó nézőket.
Homolka
2004.06.10
|
The Ladykillers
amerikai vígjáték, 104 perc, 2004
A behízelgő álprofesszor és társai alagutat ásnak az öreg hölgy pincéjében. Vidám thriller Coen testvérek módra.
Forgalmazza: InterCom
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.