Carol

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (169)
Patricia Highsmith leginkább a krimijeiről híres, de írt ő mást is, például A só ára című, erősen önéletrajzi ihletésű leszbikus romantikus történetet, amit most évtizedekkel a könyv megjelenése után a queer filmek koronázatlan királya, Todd Haynes vitt filmvászonra.
A filmben a regény címét érthető módon megváltoztatták, és sok szempontból a mű valahol Haynes Távol a mennyországtól című legismertebb filmjének testvérdarabja lett, már csak azért is, mert itt is egy amerikai háziasszony esik tiltott szerelembe az ötvenes évek konzervatív Amerikájában, csakhogy a szerelem tárgya itt most nem egy fekete férfiember, hanem egy csinos és fiatal áruházi eladólány.
 
A cím ellenére a Carol nem annyira az asszony, hanem inkább a lány, Therese mozija. A nézők főképp az ő ártatlan nézőpontjával azonosulnak, és ő az, aki ebben a történetben ismerkedni kezd a saját szexualitásával. A film kivitelezésében gyönyörű, csodásan és nagyon is filmszerűen idézi meg az ötvenes évek világát, ahol hőseinknek el kell titkolniuk az egymás iránt táplált érzelmeiket a külvilág felé. Nem a látványos nagyjelenetek filmje ez, hanem az apró, de annál jelentőségteljesebb színészi rezdüléseké, amik olykor többet jelentenek minden szónál. Cate Blanchett brillírozik a címszerepben, de igazából Rooney Mara az, aki előtt én megemelem a kalapom, mert egy kevésbé látványos szerepben tud visszafogottságában is emlékezeteset alakítani. A Carol az elfojtott érzelmek csendes, ám belül nagyon is szenvedélyes filmje.
Tulu
2016.02.05
|
Carol
amerikai-angol romantikus filmdráma, 118 perc, 2015
Az ötvenes évek konzervatív világában két nő egymásba szeret. Vajon szerelmük túléli a társadalom felháborodását?
Rendező:

Todd Haynes

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2016. február 11.
(18 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.