Vakvagányok

olvasói
(0)
Egy film a vakokról a vakoknak és mindenkinek. Csiszár-beköpésekkel súlyosbított vígjáték A ludak megfagynak című musical betanításának nehézségeiről."Ez a film vakoknak készült. Köszönjük, hogy ön is megnézi" - áll a főcímben. A mozi történetében nem volt még film, amit kifejezetten a vakoknak forgattak volna. S hogy miért pont Tímár Péter vállalkozott egy ilyen vígjáték elkészítésére? A rendező pályája elején Bódy Gáborral dolgozott együtt, tehát ő is alaposan benne volt a kísérleti filmezésben, s e gyökerektől indulva jutott el a kasszasikert jelentő, tömegigényt kielégítő vígjátékokig (Csapd le csacsi!, Csinibaba, Zimmer Feri). S most itt van a Vakvagányok - mely látókat és nem látókat egyaránt elszórakoztat - egy rádiós sztárral (Csiszár Jenő, Apukám világa) a főszerepben, a vakoknak folyamatos narrációval segítséget nyújtva.Zaki és Ede - két közepesen tehetséges rockzenész - a sikertelenség okán épp feloszlatták bandájukat és eladták hangszereiket, amikor egyikük egy pályázati felhívást vesz észre az újságban. Kiderül, hogy a Vakok Intézete kifejezetten egy vakokról szóló musicalt szeretne, amit maguk az érintettek adnának elő. Más pályázó híján Edéék nyerik el a lehetőséget, s pár nap alatt össze is dobják a siralmas anyagot. Kiderül azonban, hogy a nagy lét csak az előadás után vehetik fel, sőt a darabot is nekik kell betanítaniuk. Zaki a stúdióba vonul, így a decens Edére vár a nagy mű megrendezése. Annak ellenére, hogy a próbák alatt az összes vak lány beleszerelmesedik a vagány csávóba, ő nem mutat érzékenységet se a darab, se a vakok iránt. Balett-táncos ismerősétől kér segítséget...Elgondolkodtató vígjáték a Vakvagányok: miközben alaposan megismerjük nem látó társaink életét, gondjaikat, örömeiket, közben kellemesen el is szórakozunk a filmen. Szerencsére a humor itt sose a vakságból ered, hanem a látó és nem látó világ találkozásából, valamint Csiszár Jenő óriási beköpéseiből. A Médiasztár mellett a Csíííz!-es Magyar Attila, a táncos-koreográfus zseni, Bozsik Yvette és az igazán tehetséges Matatek Judit játssza a film főszerepeit.

Kevin Bierstubner
2001.02.07
|
magyar vígjáték, 118 perc, 2001
Egy film a vakokról a vakoknak és mindenkinek. Csiszár-beköpésekkel súlyosbított vígjáték A ludak megfagynak című musical betanításának nehézségeiről.
Rendező:

Tímár Péter

(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.