Drogtanya

olvasói
7/10 (1)
A szokásos témahiány miatt a forgatókönyvírók már a hetvenes, nyolcvanas évek bűnügyi krónikáit forgatják fel, hogy valami zaftosat találjanak, de jó filmhez azért kicsit több kell, mint egy valamikor nagy port felvert négyes gyilkosság. Nem árt például, ha a rendezőnek van némi elképzelése arról, hogy mit akar nekünk az eset kapcsán elmondani, a Drogtanya viszont nagyrészt az eset puszta rekonstruálására szorítkozik.


Ezek alapján a tények: 1981. július 1-jén a Los Angeles-i Wonderland sugárúton négy kisstílű bűnözőt brutálisan meggyilkoltak, az ügy kulcsfigurája pedig John Holmes, az első igazi pornócsillag lett. Mindenki tudta, hogy a lecsúszott, narkós Holmes benne volt a dologban, csak azt nem, hogy tettestársként, informátorként vagy szerencsés túlélőként - a teljes igazság nem is derült ki soha.

Azzal nem lenne gond, hogy maga a rendező, James Cox is nyitva hagyja a kérdést, ami igazán zavaró az az, hogy egyetlen fontosabb szereplő sincsen, akivel rokonszenvezhetnénk. Ez pedig nem csak azért van, mert itt mindenki narkós bűnöző, pornós vagy csak simán gengszter, hanem mert a film sokszor indokolatlan távolságot tart a saját szereplőitől - akkor mi miért izguljunk értük? Persze formailag szinte minden rendben van, például ügyes, ahogy Kuroszava nagy klasszikusához, A vihar kapujábanhoz hasonlóan több szereplő különböző verziójában láthatjuk a történteket, és nekünk kell eldöntenünk, hogy kinek mit hiszünk el. Cox a képi világot is jól oldotta meg, a drogos filmek gyors vágásaival és élénk éjszakai színeivel hűen adja vissza a kor hangulatát, ráadásul a színészek is jók. Val Kilmer különösen jól hozza Holmest - mellesleg már a Boogie Nights is az ő életéből merített -, és a sok véres holttest mellé egy mintaszerű erkölcsi hullát varázsol belőle. Azonban minden hiába, mert a néző már csak olyan, hogy szereti, ha a filmben legalább egy szimpatikus figura van, és legalább azt nem ölik meg.
Vízer
2004.07.16
|
Wonderland
amerikai-kanadai krimi, 99 perc, 2003
Kemény drogok, véres hullák és az első igazi pornósztár hanyatlása egy valóban megtörtént eset feldolgozásában, avagy miért is nem bölcs dolog pont gengsztereket kirabolni.
rendező:

James Cox

Forgalmazza: Budapest Film
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.