Kistestvér

olvasói
(0)
A filmezés az élet azon kevés területeinek egyike, ahol az amatőr jelző soha nem számított sértőnek vagy lekicsinylőnek. A kezdő, önerőből dolgozó filmesnél sok kisebb-nagyobb hiba bocsánatos bűn - majd belejön, hisz nem könnyű ezt megtanulni! -, ráadásul pedig, mivel kevésbé kell megfelelnie a sokszor igen magas elvárásoknak, gyakran merészebb és eredetibb, mint már elismert kollégái.
Lengyel Andor is fillérekből készítette el első nagyjátékfilmjét, miután a szakmai ranglétrát végigjárva, mint kisegítő asszisztens, ügyelő, majd másod rendezőasszisztens tanulta ki a szakmát. Ő is némileg a szükség által vezérelve újított, és a drága profi nyersanyag helyett különböző térfigyelő kamerák és házi videók anyagaiból vágta össze filmjét és ehhez még alibit is kitalált. 
 
Eszerint valamennyi anyagot egy kissé irritáló, amatőrfilmes srác gyűjtötte és vágta össze, amikor az esküvőjére készülő nővére után kémkedve egy meghökkentő sztorira bukkant. A Kistestvér - Big Brother kifordítva - mindenütt ott van, megörökíti a vőlegény hazaérkezését külföldi tanulmányútjáról, a menyasszony és szülei izgalmát és egy régi szerelem felbukkanását, valamint a legjobb barát aggodalmait, majd az is kiderül, hogy nincsenek véletlenek. 
 
A Lengyel Andor, Moharos György és Schilling Zoltán trió által jegyzett forgatókönyv persze messze nem tökéletes - sok esetben például teljesen indokolatlan a kamera jelenléte -, és a párbeszédeken is lehetett volna még jó sokat csiszolni, de legalább életszagú az egész. Ráadásul sokat dob a produkción, hogy együtt játszanak benne amatőrök és olyan profik, mint Novák Péter, aki visszatérő riporteres jeleneteivel oldja a feszültséget, vagy a most is szép Bordán Irén. Utóbbi egyébként lányával, a menyasszonyt alakító Lilivel együtt játszik, aki a film egyik fénypontja, különösen mert olyan édesen tudja azt kérdezni, hogy: „Most veszekszünk?”
Vízer
2004.08.05
|
magyar filmdráma, 76 perc, 2003
A pofátlan öcskös ördögi összeesküvésre bukkan az izgatott esküvői előkészületek alatt, avagy a város minden egyes kamerája téged figyel!
Rendező:

Lengyel Andor

LinkekFilm premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Németországban nagy színpadi sikere volt a vígjátéknak, amely kapcsolatokról, viszonyokról, hazugságról és igazságról szól őszintén és cinkos humorral.
Filmek a TV-ben
18:05
Pókember - Irány a Pókverzum
amerikai animációs film, 2018
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:20
Mátrix
amerikai akciófilm, 1999
18:20
Apa lettem kisapám!
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.