A japán szerető

olvasói
(0)
Ki az: nagyon udvarias, szeret karaokizni, elférne egy kenguru zsebében, és az éjszakai ausztrál sivatagban úgy vacog, mint egy tamagocsi? A megfejtés az ausztrál road movie címében keresendő.
Hiromicu (Cunasima Gotaro) átlagos japán üzletember, aki azért érkezik a fegyenckontinensre, hogy a helyi bányászati és földtani újítások terén tájékozódjon. Egy helyi geológiai szoftverfejlesztő - a nagy üzlet reményében - a talpraesett Sandyt (Toni Collette - Hatodik érzék, Az órák) rendeli kísérőül a vendég mellé, akinek visszafogott külseje zaklatott belsőt takar. Az Elveszett jelentésben humorforrásként alkalmazott kommunikációs nehézségek realisztikusabb bemutatása után hamar világossá válik, hogy Hiromicu klausztrofób életet él: a vállalati struktúrában apja szigora szorítja, otthon pedig feleségével nem találja meg a hangot. Ausztrália végeláthatatlan sivatagi síksága ideális terep lehet a fojtó otthoni élet utáni szellemi kitárulkozásra, címszereplőnk Sandy nemtetszése ellenére a homoktengerbe hajtat tehát, ahol terepjárójuk annak rendje és módja szerint megfeneklik. 
 
A nagyszájú ausztrál nő és a kis termetű japán a sok civakodás és kölcsönös értetlenkedés után kénytelen összefogni a dermesztő éjszakai hideg ellen. Az autószabadítási kísérletek során Hiromicu kis híján hősi „japán szerelő” lesz, ám végül közös erővel jutnak ki a sivatagi fogságból. Sue Brooks rendezőnő a kultúrák találkozásáról szeretne elmondani egy tanulságos történetet, van is hozzá egy haikura elegendő gondolata és tehetsége, csakhogy két ember teljes kitárulkozása nem a helyszín tágasságán, hanem a cselekmény és jellemek kidolgozottságán múlik - ám ezeken a területeken A japán szerető sajnos nem jeleskedik. Tudja ezt Brooks is, ezért a történet végére megdöbbentő tragédiát biggyeszt, és magára hagyja a nézőt gondolataival egy nagy-nagy értelmezési sivatag közepén.
csmozi
2005.04.06
|
Japanese Story
ausztrál filmdráma, 105 perc, 2003
Egy geológusnő és egy japán üzletember találkozása a széles ausztrál pusztaságban.
Rendező:

Sue Brooks

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.