Álmodozók

olvasói
(0)
A filmtörténetben mindig izgalmasak azok a pillanatok, amikor egy tekintélyes életművel rendelkező alkotó pályája alkonyán visszatér fiatalkori filmjeinek témájához, motívumaihoz, és évtizedek múltán újraértékeli nemcsak egykori attitűdjét, de magát a korszakot is, amelyből ő maga indult.
Bernardo Bertolucci Kelet-filmjei (Az utolsó kínai császár, Oltalmazó ég, A kis Buddha), a Lopott szépség és a nálunk csak videón bemutatott Ostrom után az Álmodozókban a hatvanas évek forradalmi hevületét veszi elő ismét. Története az 1968-as párizsi diáklázadás napjaiban játszódik, és Bertolucci hajdani baloldali elkötelezettségéhez képest meghökkentően kiábrándító fénybe állítja az azóta legendássá vált időket. 
 
A nemzetközi piacra szánt produkciónak megfelelően kívülálló pozícióból, egy amerikai diák nézőpontjának segítségével élhetjük át ama május eseményeit. Matthew egyik kedvenc helye, a párizsi filmmúzeum bezárt kapuja előtt tüntető sokaságban ismeri meg Isabelle-t és Theót, a különc ikerpárt, akikkel rögvest barátságot köt. 
 
A fiú és a lány meghívják magukhoz vacsorára, aztán éjszakára, aztán - a szülők vakációjának idejére - egy polgári konvenciókat merészen áthágó, háromszögletű kapcsolatba. És itt Bertolucci frissességét dicséri, hogy ugyan a szexualitás ábrázolásának tekintetében sokat lazult a világ Az utolsó tangó Párizsban óta, szexjeleneteivel ma is képes zavarba ejteni és megrögzött elképzeléseink újraértékelésére késztetni. 
 
Válogatott popzenék és filmrészletek, hitvallást jelentő kérdésfelvetések (Chaplin vagy Keaton?, Clapton vagy Hendrix?), Mao-szobrok, cápa-Citroënek és hangulatos díszletek idézik a politikát, kultúrát és szexualitást egységben megélő vagy éppen összekutyuló korszakot, miközben nemcsak az amerikai srác józan riposztjai segítenek fonákjukra fordítani a forradalmi értékrendet. Az utcai harcokat az utolsó jelenetig csak egy tágas polgári lakás belsejéből szemléljük, melyben hőseink politikai jelszavakat hangoztatva, a megvetett szülők csekkjeit felélve bocsátkoznak kockázatos érzelmi kalandokba.
nelson
2004.09.30
|
The Dreamers
angol-francia-olasz filmdráma, 115 perc, 2003
Egy fiatal amerikai kalandjai Párizsban a '68-as diáklázadások idején. Az utolsó tangó Párizsban rendezője, miközben átértékeli a forradalmi múltat, újra a provokatív szexet választja.
Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Múlt karácsony

amerikai-angol romantikus vígjáték, 102 perc, 2019

Terra Willy

francia animációs film, 89 perc, 2019

Midway

amerikai-kínai háborús film, 138 perc, 2019

Kontroll nélkül

német filmdráma, 118 perc, 2019

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

amerikai-angol zenés dokumentumfilm, 90 perc, 2019

Álom doktor

amerikai horror, 150 perc, 2019

Szerelemre kattintva

belga-francia romantikus filmdráma, 101 perc, 2019
Játék
A Pixar Animation Studios büszkén mutatja be ezt az életre szóló kalandot!
Filmek a TV-ben
18:05
Űrdongó
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
18:05
Salinger
amerikai életrajzi film, 2017
18:55
Bízd a hackerre!
amerikai thriller, 2001
19:00
The Expendables - A feláldozhatók
amerikai akciófilm, 2010
19:00
Charlie angyalai
amerikai akcióvígjáték, 2000
Elemi erejű film egy dühös kislányról, nevelesről, agresszióról. Már mozikban, nézzétek! #kontrollnelkul #agresszio #nevelés #szeretet
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.