Richard Jewell balladája

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (5)
Clint Eastwood egy ideje arra tette fel rendezői munkásságát, hogy megénekelje a hőssé váló amerikai emberek életét és viszontagságait. Az igaztalanul meghurcolt Richard Jewell története tökéletes alapanyagot jelent számára.
Amikor Richard Jewell 1996-ban Atlantában, az olimpia egyik bemelegítő rendezvényén felfedezett egy hátizsáknyi bombát és a rendőrök segítségével elkezdte evakuálni a koncertet, rengeteg emberéletet mentett meg. Összesen három napig élvezhette csak azt, hogy egy ország kezelte őt hősként. Aztán a sajtó megszellőztette, hogy Jewell az egyik gyanúsítottja a támadásnak, és gyanújuk szerint ő maga telepítette az általa felfedezett bombát, hogy aztán később hősként ünnepeltethesse magát. Mivel a férfi meglehetősen furcsa, különc figura volt (2007-ben elhunyt), az anyjával élt, rajongott a puskákért és egyszer régen rendőrnek adta ki magát, a karaktere illett a magányos merénylő profilba, így az FBI még azután is kitartott – részben azért, hogy ne égesse be látványosan magát –, hogy egyre inkább nyilvánvalóvá vált a gyanúsítottjuk ártatlansága. 
 
A 89 éves Clint Eastwood ezt a folyamatot mutatja be precíz részletességgel és nagy igazságérzettel: egy percig nem titkolja, hogy kivel szimpatizál. Ezzel nincs is baj, csak az a gond, hogy míg a főhősei (Jewell, valamint a férfi édesanyja és ügyvédje) karakterét aprólékosan és hitelesen bontja ki, az antagonisták (egy rámenős újságírónő és egy FBI-ügynök) csupán karikatúrák maradnak. Ettől azonban a Richard Jewell balladája még egy felkavaró, erős dráma marad ragyogó színészi alakításokkal, ami némi odafigyeléssel akár mestermű is lehetett volna. 
Tulu
2020.01.16
|
Richard Jewell
amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Egy biztonsági őr bombát talál az 1996-os Olimpián. Hősként ünneplik, ám később megvádolják azzal, hogy ő rejtette el a bombát...
Rendező:

Clint Eastwood

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2020. január 23.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.