Che Guevara: A motoros naplója

olvasói
10/10 (1)
Majdnem ötven évvel azelőtt, hogy arcképe divatcikké vált volna, és még jópár évvel azelőtt, hogy a kubai forradalomban kitüntette volna magát, Ernesto Guevara de la Serna, egy Buenos Aires-i polgárcsaládból származó, 23 éves orvostanhallgató egy barátja társaságában és egy 1939-es Norton nyergében többezer kilométeres motorkerékpár-túrára indult keresztül a pampákon, fel az Andok hágóira, aztán végig az egykori inka birodalom területén egészen a Karib-tenger napfényes partjáig.
Kalandra vágytak, földrajzi és nőügyi értelemben egyaránt, de aztán egyéb kalandok is vártak rájuk: például a felettébb érzékletes megmerítkezés a latin-amerikai valóságban. 
 
Az utazás közben írott naplót Guevara halála után a családja találta meg egy régi hátizsákban, és a forradalmár halála után negyed századdal, 1993-ban jelent meg először nyomtatásban. A filmváltozat tervével Robert Redford kereste meg a Sundance fesztiválon a Központi pályaudvar című filmjével befutott brazil rendezőt, Walter Sallest, aki az észak-amerikai pénzből igazi latin-amerikai filmet forgatott. És ez nemcsak a spanyol nyelv választásán és a spanyolajkú színészeken múlott (a főszerepet napjaink legnagyobb latin-amerikai sztárja, Gael García Bernal játssza, akit legutóbb a Rossz nevelésben láthattunk). 
 
Az A motoros naplója azért remek útifilm, mert szellemi-lelki értelemben éppúgy elrepít távoli tájakra, mint a hegyek, szakadékok és folyópartok megkapó látványa által. Egyszerű és érzékeny: sokszor beszélnek benne néma pillanatok, és üzenete sem éppen bonyolult, de annál inkább égető. Élet és halál kérdései, nyomor és igazságtalanság e számunkra világvégi helyeken igen tisztán és felkavaróan jelenik meg, miközben a harmadik világbeli lét minden durvaságát humorral, jókedvvel és latin tánczenei hangkulisszával tálalva kapjuk. Így a film nemcsak Che Guevara politikai öntudatra ébredését és a szabad és egyesült Latin-Amerikáról szőtt álmait segít megérteni, de kalandos és szórakoztató módon enged betekintést - embernyúzó bányától dzsungelszéli lepratelepig - az élet mélységeibe.
nelson
2004.11.11
|
Diarios de motocicleta
amerikai-angol-argentin-német filmdráma, 126 perc, 2004
A forradalmi lelkület születése egy transz-Andok-motorostúra keretében: szembesülés a múlt fenségével és a jelen nyomorával, szépséggel és igazságtalansággal. A Korcs szerelmek és az Anyádat is sztárja az ifjú Che szerepében.
rendező:

Walter Salles

színész:

Gael García Bernal
(Ernesto Guevara de la Serna)

Rodrigo De la Serna
(Alberto Granado)

Mia Maestro
(Chichina)

Mercedes Morán
(Celia de la Serna)

Jean Pierre Noher
(Ernesto Guevara Lynch)

Facundo Espinosa
(Tomás Granado)

Antonella Costa
(Silvia)

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.