Nagy Sándor, a hódító

olvasói
10/10 (1)
Amikor legutóbb az ókori Görögországba repített bennünket a multiplex, Trója párnaposra sűrített ostrománál ámulhattunk Akhilleusz dicsőségén. A helyszín körülbelül ugyanaz, csupán az időben ugrunk most egy nagyot, a mítoszok korából a dokumentált történelem korába, amikor egy újabb hős Akhilleusznál sokkal nagyobb vállalkozásba vág.
A Makedónia trónjáról világhódító útra induló Alekszandrosz számára csak az első lépés a fő ellenlábas megsemmisítése. A perzsa uralkodó, Dáreiosz trónján túllépve megalapítja minden addigi idők legnagyobb birodalmát, soha nem látott mértékben beindítja a területek civilizálását, és seregével eljut az akkor ismert világ határáig. Nagy Sándor, a hódító és a felfedező áll Oliver Stone eddigi legnagyobb szabású, ugyanakkor legkevésbé egyéni hangú alkotásának középpontjában. A Trójával ellentétben itt nem egy csata lefolyása, hanem egy ember pályafutása adja a cselekmény gerincét. A gyermekkortól - amikor varázslatos és kígyóimádó anyja (Angelina Jolie) nagyobb hatással volt rá, mint harcokban diadalmas, otthon részeges baromként viselkedő apja (Val Kilmer) -, az uralkodó halálával darabjaira hulló birodalom romjain emlékiratait diktáló, hajdani harcostárs (Anthony Hopkins) múltidézéséig. 
 
A forgatókönyvírók ismét szabadon alakították a történelmi eseményeket és egyszerűsítették le a jellemeket és konfliktusokat, ezt azonban ebben a műfajban nem volna helyes felrónunk nekik, sokkal jogosabb elmarasztalni őket azért, hogy képtelenek igazi drámai feszültséget teremteni, ami nélkül a harci jelenetek is csak nyersen véres látványosságukkal sokkolnak. Az egyik állandó mellékszál, a biszexualitás témájának ábrázolása marad így a film legnagyobb újdonsága. 
 
Stone rendezői jobbja ezúttal is többször megbicsaklik a szájbarágás és a giccs irányába, Colin Farrell azonban káprázatosan karizmatikus a címszerepben. 
 
nelson
2004.12.07
|
Alexander
amerikai történelmi kalandfilm, 173 perc, 2004
Oliver Stone filmje a történelem legendás alakjáról, a hadvezérről, aki 25 éves korára az akkor ismert világ jelentős részét meghódította.
Rendező:

Oliver Stone

Forgalmazza: InterCom
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.