Hosszú jegyesség

olvasói
10/10 (1)
Próbáljuk meg elképzelni, milyen lenne, ha az Amélie csodálatos élete rendezője (Jean-Pierre Jeunet) háborús filmet készítene. Végül is nem annyira lehetetlen, hiszen a katasztrófa már ott volt a Delicatessen című Jeunet- és Caro-filmben is, helyesebben egy nagy katasztrófa után játszódott kedélyesnek látszó kannibálok között.
Az Alien 4. (szintén Jeunet-rendezés) sem volt éppen erőszaktól mentes, és ha jobban belegondolunk, Amélie ténykedését is leginkább a „szelíd erőszak” kifejezéssel írhatnánk le. Vagyis úgy tűnik, itt volt már az ideje, hogy Jeunet csináljon egy háborús filmet, s lőn. Elkészült tehát a Hosszú jegyesség, melynek akár az „Amélie háborúja” alcímet is adhatnánk. A főszerepben (természetesen) Audrey „Amélie” Tautouval, aki ezúttal az első világháborúban eltűnt jegyese után nyomoz fáradhatatlanul és boszorkányosan. 
 
A hivatalos változat szerint Mathilde vőlegényét öncsonkítás bűntette miatt kivégezték a fronton, azonban mindenféle rejtélyes jelek - és persze Mathilde megérzései - arra utalnak, hogy mindez nem feltétlenül történt meg valójában. A különféle nyomokon elindul tehát a kutatás az egykori harcostársak és szemtanúk felkutatására és a zavaros harctéri események felderítésére. Így válik azután a film - a Jean-Pierre Jeunet-művektől megszokott módon - rejtélyes összefüggések, csodás egybeesések és tragikomikus fordulatok szövedékévé, melyből csak a tiszta hit, az eszközökben a jó cél érdekében nem válogató elszántság találhat kiutat. 
 
Mathilde nyomozásának során lassanként áll össze a kép a múltbeli (háborús) eseményekről, a háború képei pedig épp annyira véresek és naturálisak, mint egy „valódi” háborús filmben. Úgyhogy, aki bohókás és szívmelengető Amélie-történetre számít (amellett, hogy ezt Mathilde figurájának segítségével megkapja), készüljön fel az első világháború sáros-véres lövészárkainak képeire is - megéri, mert aki bírja, annak remek két órában lesz része.
Odor Emilia
2005.02.02
|
Un long dimanche de fiancailles
francia romantikus filmdráma, 134 perc, 2004
Jean-Pierre Jeunet rendező ezúttal - az Amélie-re felettébb emlékeztető - Mathilde-ot teszi meg mágikus-misztikus története főhősének, aki az első világháborúban eltűnt kedvese után nyomoz boszorkányos ügyességgel.
Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.