Ray

olvasói
(0)
Bevallom, Ray Charlest a We Are the World klipjében láttam először és az Unchain My Heart is Joe Cocker interpretációjában mászott fülembe - valószínűsíthetően a film nézőinek túlnyomó része hasonlóképp lemaradt a zongoravirtuóz ötvenes évekbeli fénykoráról -, de sebaj, mert a Ray című produkció most helyére teszi a legfontosabb tudnivalókat a XX. századi dzsessz e meghatározó zsenijéről.
Ray Charles Robinson egy georgiai szegénynegyedben nőtt fel, látását hétéves korára teljesen elvesztette, de édesanyja kemény kiképzésének hála nem vált elesett fogyatékossá. Megtanult vakon is tájékozódni a világban, de leginkább mégis a zongora billentyűin ismerte ki magát. 18 évesen felült a szürke buszra, és Seattle-ben egyből belecsöppent a dzsesszélet pezsgő középpontjába. Klubok, turnék, lemezszerződések során szárnyalt egyre magasabbra a siker csúcsai felé, ám miközben hírneve, gázsija és szerelmi hódításainak száma egyre növekedett, élete árnyékos oldalán a heroin szerzett egyre nagyobb befolyást. 
 
Taylor Hackford rendező (Az ördög ügyvédje, Túszharc) tizenöt évig dolgozott a film előkészítésén Ray Charles személyes közreműködésével, aki interjúk sorával segítette a forgatókönyv megírását, egyáltalán nem igyekezett kendőzni élettörténete kevésbé dicső részleteit, és végül a szerepét alakító színész kiválasztására is áldását adta, a bemutatót azonban már nem érhette meg. A komikusként indult Jamie Foxx már a Collateralban bizonyította drámai képességeit, de alakítása a Rayben egészen rendkívüli: nemcsak tökéletesen imitálja Ray Charles minden mozdulatát (mellesleg sötét szemüvegben megtévesztésig hasonlít rá), de közben döbbenetes lélektani portrét is fest egy hihetetlenül összetett személyiségről. (Alakítását pár hete Golden Globe-díjjal jutalmazták, az Oscar-díjról később értesítenek.) 
 
Remek zenék, rhythm & blues, gospel, dzsessz és rock and roll, izgalmas hangkeverési trükkök a vakok hallásvilágát illusztrálandó, egy karrier viharos eseményei ritka elevenbe vágóan előadva - végre egy életrajzi film, ahol egyáltalán nem esik nehezünkre kivárni az évtizedek múlását.
nelson
2005.02.02
|
Ray
amerikai zenés film, 152 perc, 2004
Ray Charles, a vak és zseniális muzsikus élettörténete pezsdítő ritmusokkal és vérre menő drámai helyzetekkel, a címszerepben Jamie Foxx Oscar-díjas alakításával.
Rendező:

Taylor Hackford

Színész:

Jamie Foxx
(Ray Charles)

Kerry Washington
(Della Bea Robinson)

Regina King
(Margie Hendricks)

Clifton Powell
(Jeff Brown)

Harry Lennix
(Joe Adams)

Bokeem Woodbine
(Fathead Newman)

Aunjanue Ellis
(Mary Ann Fisher)

Richard Schiff
(Jerry Wexler)

Terrence Howard
(Gossie McGee)

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.