Fekete kefe

olvasói
(0)
Mi szimbolizálhatná jobban Magyarország jelen állapotát az új Nemzeti Színház épületének hirtelengazdag eklektikájánál? Hát persze, hogy annak a négy álkéményseprőnek a figurája, akik a Duna túlpartjáról bámulják a világot jelentő zsinórpadlás házát!
A Fekete kefe külvárosi fiai azért nem a színpad deszkázatáról álmodnak, mert egyáltalán nem a földön járnak - sokkal inkább a fellegekben. Köszönhető ez többek között magaslati foglalkozásuknak, teológiai tanulmányaiknak, valamint annak az érdekes ténynek, hogy elszívtak némi THC-tartalmú kecskeszart. 
 
Jeles kis Valentinójától Herendi hét vezéréig a magyar filmtörténet számos bolyongó hőst ismer, de Vranik Roland az első olyan rendező, aki nem a döglődő kommunizmusban és a nemzeti sorstragédiákban, hanem egy kecske emésztési rendszerében találja meg történetének mozgatórugóit. Ez a szigorúan nem génkezelt, dél-amerikai származású kecske a benne formálódó bódulati végterméken kívül egy nyertes lottószelvényt is őriz gyomrában, ezért meg kell halnia, mint Dezsőnek anno. A Fekete kefe (részben) valós eseményeken alapuló fekete vígjáték, mely nem csupán a kecske gyászos vége, de elsősorban a főszereplők (Bánki Gergely, Hajduk Károly, Hernádi Csaba és Réthelyi András zseniálisak!) groteszk humorú kalandjai miatt érdemli ki a fenti műfaji besorolást. Nem elég, hogy a fiúk a kéménybélelésre szánt pénzt eljátsszák a cinkotai mongolok kakasviadalán, még a fővárosi Krisna-központba is behatolnak, majd meglátogatnak egy festőlányt, akinek a szomszédját éppen tulajdon fia rugdossa rokkantra. 
 
Az elsőfilmes Vranik Roland és operatőr-írótársa, Pohárnok Gergely (Cukorkékség, Hukkle) nagyon nyugisan, Bunueltől Gilliamig számos nagyságot megidézve vezetik végig hőseiket a néhol hiperdepresszív, helyenként fitneszfasiszta Budapest fekete-fehér szobabelsőin és közterein, hogy bebizonyítsák: húzónevek és termékelhelyezés nélkül is lehet ütős magyar filmet készíteni. Mekk.
csmozi
2005.08.25
|
magyar vígjáték, 80 perc, 2004
Négy álkéményseprő egy elrontott délelőtt után egy kecske gyomrában keresi a megoldást... Megtalálják!
Rendező:

Vranik Roland

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.