A porcelánbaba

olvasói
(0)
Gárdos Péter idei Magyar Filmszemlén sikerrel debütáló (legjobb rendezés díjas) filmje Lázár Ervin Csillagmajor című kötetéből választ ki három történetet, s azokat rendezi sajátos, mitikus igényű szerkezetbe. A halál és feltámadás hívó szavaira rezonálnak e csodás mesék, melyek ugyanakkor a magyar történelem némely - csodára és csodálatra méltóan - szürrealisztikus szeletére is reflektálnak.
A történetek helyszíne egy „egyszer volt, hol nem volt” magyar tanya, melynek lakóit egyszerű falusiak alakítják, akiket a rendező valóban a forgatási helyszín környékén élőkből válogatott. Így azután még látványosabb a kontraszt, amint e hétköznapi figurák között újra és újra megjelenik a csoda. Az első történetben egy kiemelkedően tehetséges paraszt atlétafiúnak az lesz a veszte, hogy legyőzi a tanyára érkező katonákat mindenféle versenyszámban, s parancsnokuk ezért - nem éppen nemes - bosszút áll rajta. A második epizódban a fekete autón érkező elvtárs feltámadást ígér a tanyasiaknak, akik kétségbeesésükben mit is tehetnének mást: hisznek neki. Végül a harmadik történetben egy idős sváb házaspár szeretné elkerülni a kitelepítést, de a történelem meséje kegyetlen, úgyhogy őket is csak a feltámadás csodája mentheti meg... 
 
A három epizód tehát nem lineárisan kapcsolódik egymáshoz, hanem a helyszín és vezérlő motívumaik alapján rendeződik csokorba. A film ígéretesen indul, játékos ötletekkel mutatja be figuráit, utána azonban lassacskán átvált a fennköltség és a szürreália nem éppen kellemes vegyülékébe, amin már az amatőr szereplők sem tudnak segíteni. De a csoda legfőképp és vizuálisan a DV-ről 35 mm-re átírt képekbe hal bele, márpedig a moziban a film hatásának legalább hetven százaléka a kép (tv-ben talán elég az ötven százalék is). 
 
Mindazonáltal ez - úgy tűnik - rajtam kívül senkit nem zavart, s a díjak szerint mindenkinek (pl. Magyar Filmszemle zsűrije és az ott jelen lévő külföldi kritikusok, moszkvai fesztivál közönsége, moszkvai kritikusok) tetszett a film, így tehát bátran ajánlom a kedves olvasók figyelmébe.
Odor Emilia
2005.09.30
|
magyar filmszatíra, 75 perc, 2004
Idegenek érkeznek a szeretnivaló, naiv és rafinált tanyasi emberek közé. Elszabadul a pokol.
Rendező:::

Gárdos Péter

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.