Az ötödik pecsét

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (15)
Egy józsefvárosi kocsma törzsasztaltársaságának tagjai a nyilas korszakban szembesülni kénytelenek egész életükkel és az addig vallott értékrendszerükkel, mikor letartóztatják őket.
Lassan megismerjük karaktereik életét, majd a végső döntéshozatali mechanizmust, mikor választaniuk kell a tisztesség és a becstelenség között. Sokszor talán váratlan végkifejletek vezetnek el a végső döntésig, mely aztán visszavisz bennünket az életbe, és átvehetjük hőseinktől a gondolkodás folyamatát, Tomoceuszkakatiki, vagy Gyugyu. Ez az a film, amit én alapfilmnek tekintek, és ha tehetem, mindig megnézem. Ezt a filmet mindenkinek látnia kellene, aki Bácsfi Diána. És az erkölcsi mondanivaló „csak” az egyik, – ha nem a leglényegesebb ok – ami miatt ajánlani kell ezt a művet.
 
Legnagyobb halott színészeinket csodálhatjuk a rendezői bravúroktól hemzsegő filmben, de ez a tobzódás a filmművészetből ered, a mondanivalóból, amiből a mai alkotások bizony jelentős hiánykészletet halmoztak fel, és nem képesek olyan boldogságot okozni, mint ez a szomorú film. Személyes színészkirályom, Őze Lajos örökérvényű alakítása szobrot hámozott a kitűnő Sánta regényből, amire nem is pazarlok több szót, csendzsákból hangot lopni. Kötelező darab.

háopépé
2005.04.29
|
magyar filmdráma, 111 perc, 1976
Nagyszabású erkölcsi példázat a 44-es évről. Mennyit ér a pacal, mennyit Bosch és az emberi élet?
Rendező:

Fábri ZoltánFilmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.