A Tenkes kapitánya

olvasói
10/10 (1)
A bécsi haditanács Eberstein ezredest nevezi ki a Dél-Dunántúlon harcoló osztrák csapatok élére. A feladat: a siklósi vár körül fegyverben álló kuruc csapatok szétverése és vezérük, Béri Balogh Ádám elfogása. Az ezredes biztos sikerében, hiszen jobbára jobbágyokból verbuvált csapatokkal kerülnek szembe kiképzett katonái. Nem számol azonban a Tenkes kapitányával, az agyafúrt Eke Mátéval, a harcos Buga Jakabbal és segítőtársaikkal. Dudva úr, a kétkulacsos kocsmáros, a vándordiák kalandja, a puskapor szállítása az eszéki várból vagy a haditerv ellopása mind ismerős kalandok, melyeken újra izgulhatunk, és kacaghatunk is egyszerre. Vujicsics Tihamér felejthetetlen és megunhatatlan zenéje és a remek magyar színészek alakítása igazi filmcsemege.

|
magyar kalandfilm, 183 perc, 1965
A Magyar Televízió első monumentális remeke. Kuruc-labanc ellentétek, sok-sok kardozással. Képes történelem, nemcsak gyermekeknek. És akkor jött a Tenkes Kapitánya!
Rendező:

Fejér Tamás

Színész:

Zenthe Ferenc
(Eke Máté)

Ungvári László
(báró Eberstein Eckbert ezredes)

Krencsey Marianne
(báró Eberstein Eckbertné (Amália))

Pécsi Ildikó
(Rózsa, a cigánylány)

Szabó Gyula
(Buga Jakab)

Basilides Zoltán
(Bruckenbacker Alfonz kapitány)

Molnár Tibor
(Siklósi Mihály bácsi)

Szilágyi István
(Pityik őrmester)

Gera Zoltán
(Dudva György kocsmáros)

(3 kép)


Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.