Lélektől lélekig

olvasói
10/10 (5)
Az Indokína és a Kelet-Nyugat rendezője hat évvel legutolsó mozis alkotása után ismét kosztümös filmmel jelentkezik: a Lélektől lélekig in medias res rántja bele a nézőt a XIX. század végének tudományos világába, annak is egyik legérdekesebb szeletébe, az evolúciós lázban égő, kísérletező kedvű tudósok köreibe.


Az első jelenetben egy elszánt tudóscsoport az afrikai dzsungelben némi üldözés után elfog egy pigmeuspárt, hogy tanulmányozhassa őket. Kutatóink a majom és az ember közötti hiányzó láncszemet ezekben a kisemberekben vélik felfedezni - rögtön alsóbbrendű lényeknek kiáltva ki őket -, a kísérletezések során azonban egyikük (Joseph Fiennes - Szerelmes Shakespeare, Luther) rájön, hogy a pigmeusokat talán mégsem választja el olyan sok tőlük, a „tökéletes fehér emberektől”. Ezzel jócskán megváltozik nemcsak a tudósok egymás közötti, de a kísérletező és alanyai között addig fennálló kapcsolat is...

A gyakran embertelen, megdöbbentő jeleneteket (a pigmeusok üldözése, foglyul ejtése, mutogatása, a rajtuk végzett emberkísérletek) a Közép-Afrika őserdeje után a vadregényes Skócia gyönyörű tájait pásztázó kamera képei ellenpontozzák, a film azonban valószínűleg így is felzaklatja majd a - teljesen jogosan - rögtön rasszizmusra és fajüldözésre asszociáló érzékenyebb nézőket; ám nem szabad elfeledkeznünk róla: nem feltétlenül rossz az, ami rosszat ábrázol.

A Greystoke - Tarzan, a majmok ura és Az elefántember című filmeket is megidéző Lélektől lélekig ugyanakkor egyszerre tarthat számot a tudományok és a kalandok szerelmeseinek érdeklődésére (talán az első tudományos-kosztümös kalandfilm), hiszen igen hosszasan részletezi a pigmeusokon végzett különböző kísérleteket a fejtérfogatméréstől az orvosi vizsgálatokig, a szellemiek mellett azonban másfajta izgalmakat is tartogat. A végig lebilincselő cselekmény során többször is fordul a kocka a „művelt fehér emberek” és a „vademberek” között, a végkifejlet pedig több megrázó, megható és kegyetlen fordulat után bontakozik csak ki.
fürkész
2005.08.18
|
Man to Man
francia kalandfilm, 122 perc, 2005
Egy tudóscsoport 1870-ben Közép-Afrikából Skóciába hurcol két pigmeust, mert a hiányzó láncszemet keresik majom és ember között. A legkétkedőbb közülük azonban valami egészen mást talál.
rendező:

Regis Wargnier

Forgalmazza: Best Hollywood
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.