A muskétás

olvasói
10/10 (1)
Nem egészen egy évvel ezelőtt írtam a Monte Cristo grófjáról, hogy a világ egyik leggyakrabban megfilmesített szerzőjének második leggyakrabban megfilmesített regénye. Most íme, itt van Alexandre Dumas első számú sikerdarabja, A három testőr - a szokásosnál szabadabban adaptált, de pergő akciójeleneteinek köszönhetően hasonlón szórakoztató filmváltozatban.


A muskétás úgy meséli el a jól ismert sztorit, hogy a főszereplőket tartja meg (mínusz Mylady), a történetet pedig néhány merész vágással kurtábbra alakítja. Szövevény persze marad így is elég: Franciaország a spanyolok és az angolok kettős szorításában vergődik, a király, XIII. Lajos erőtlen uralkodó, ezért Richelieu bíboros (Stephen Rea) gaz cselszövéssel egyre jobban magához ragadja a hatalmat. Cinkosa egy Febre nevű fekete ruhás alak (Tim Roth), aki rémtettet rémtettre halmoz. Velük szemben a jó oldalon vitézkedik a vidékről Párizsba szakadt D'Artagnan (Justin Chambers), szíve hölgye (Mena Suvari), a három züllésnek indult testőr és a kétségbeesett királyné (Catherine Deneuve). Talpra, lóra, kard ki kard!Peter Hyams rendező (Gyilkos bolygó, A bestia) azzal dobja fel ezt a lassan már elnyűtté váló "elnyűhetetlen" történetet, hogy az összecsapások jeleneteiben a hongkongi akciófilmek harcművészeti technikáit alkalmazza Xin Xin Xiong mester (Volt egyszer egy Kína) irányításával. Így a hagyományos lovaglós-kardozós-üldözős izgalmakat a leglátványosabb módon koreografált, gravitációval dacoló akciójelenetek tetézik: vívás guruló hordók tetején, vártoronyból kötélen lógva, billegő létrákon egyensúlyozva.
nelson
2003.03.20
|
The Musketeer
amerikai-holland kalandfilm, 104 perc, 2001
A legényke vitéz, a fogadóslány csinos, a királyné riadt, a három testőr vidám, a bíboros gonosz, de a fekete ruhás még gonoszabb. Dumas Három testőrének kábé huszadik megfilmesítése (tényleg!), ezúttal a regény sztorijától kicsit távolabb, egy hongkongi akciómester koreográfiájával.
Rendező:

Peter Hyams

Színész:

Justin Chambers
(D'Artagnan)

Mena Suvari
(Francesca Bonacieux)

Tim Roth
(Febre)

Catherine Deneuve
(a királyné)

Daniel Mesguich
(XIII. Lajos)

David Schofield
(Rochefort)

Jan Gregor Kremp
(Athos)

Steve Speirs
(Porthos)

Nick Moran
(Aramis)

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.