A muskétás

olvasói
10/10 (1)
Nem egészen egy évvel ezelőtt írtam a Monte Cristo grófjáról, hogy a világ egyik leggyakrabban megfilmesített szerzőjének második leggyakrabban megfilmesített regénye. Most íme, itt van Alexandre Dumas első számú sikerdarabja, A három testőr - a szokásosnál szabadabban adaptált, de pergő akciójeleneteinek köszönhetően hasonlón szórakoztató filmváltozatban.


A muskétás úgy meséli el a jól ismert sztorit, hogy a főszereplőket tartja meg (mínusz Mylady), a történetet pedig néhány merész vágással kurtábbra alakítja. Szövevény persze marad így is elég: Franciaország a spanyolok és az angolok kettős szorításában vergődik, a király, XIII. Lajos erőtlen uralkodó, ezért Richelieu bíboros (Stephen Rea) gaz cselszövéssel egyre jobban magához ragadja a hatalmat. Cinkosa egy Febre nevű fekete ruhás alak (Tim Roth), aki rémtettet rémtettre halmoz. Velük szemben a jó oldalon vitézkedik a vidékről Párizsba szakadt D'Artagnan (Justin Chambers), szíve hölgye (Mena Suvari), a három züllésnek indult testőr és a kétségbeesett királyné (Catherine Deneuve). Talpra, lóra, kard ki kard!Peter Hyams rendező (Gyilkos bolygó, A bestia) azzal dobja fel ezt a lassan már elnyűtté váló "elnyűhetetlen" történetet, hogy az összecsapások jeleneteiben a hongkongi akciófilmek harcművészeti technikáit alkalmazza Xin Xin Xiong mester (Volt egyszer egy Kína) irányításával. Így a hagyományos lovaglós-kardozós-üldözős izgalmakat a leglátványosabb módon koreografált, gravitációval dacoló akciójelenetek tetézik: vívás guruló hordók tetején, vártoronyból kötélen lógva, billegő létrákon egyensúlyozva.
nelson
2003.03.20
|
The Musketeer
amerikai-holland kalandfilm, 104 perc, 2001
A legényke vitéz, a fogadóslány csinos, a királyné riadt, a három testőr vidám, a bíboros gonosz, de a fekete ruhás még gonoszabb. Dumas Három testőrének kábé huszadik megfilmesítése (tényleg!), ezúttal a regény sztorijától kicsit távolabb, egy hongkongi akciómester koreográfiájával.
Rendező:

Peter Hyams

Színész:

Justin Chambers
(D'Artagnan)

Mena Suvari
(Francesca Bonacieux)

Tim Roth
(Febre)

Catherine Deneuve
(a királyné)

Daniel Mesguich
(XIII. Lajos)

David Schofield
(Rochefort)

Jan Gregor Kremp
(Athos)

Steve Speirs
(Porthos)

Nick Moran
(Aramis)

(5 kép)


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
19:15
Rendőr szökésben
francia thriller, 2011
19:15
Rendőrakadémia 2.
amerikai vígjáték, 1985
19:30
Mad Max - A harag útja
ausztrál fantasztikus akciófilm, 2015
20:00
Pál, Krisztus apostola
amerikai film, 2018
20:00
Egy forró őszi csók
kanadai dráma, 2015
Ma este Cristina Branco a @momkult -ban. Portugál angyalhangú díva és fantasztikus zenészek veszik át a hatalmat a színpad felett. @cristinabrancoficial #cristinabranco #koncertajanlo #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.