Eros

olvasói
(0)
Az erotika a filmben úgy működik, mint a komédia vagy a horror: teljes érzelmi hatás alá kell vonni a nézőt, különben mit sem ér az egész hűhó. Az Erosban a világ legnagyobb filmrendezői közül három tesz kísérletet, hogy a varázslatot véghezvigye - három teljesen különböző megközelítésben, három teljesen különböző eredménnyel.
Akitől az ötlet származott, nagypapája lehetne két kollégájának: Michelangelo Antonioni, a modern filmművészet egykori géniusza 90 évesen pontosan ott folytatja, ahol tíz éve, a Túl a felhőkön című szkeccsfilmjében abbahagyta: A dolgok veszélyes fonala című epizódban is saját novelláskötetének történeteit dolgozza fel, és ismét létválságba került férfiak és nők bolyonganak kamerája körül, szenvednek a kommunikáció válságától és keverednek abszurd szexuális szituációkba. Mintha a maestro saját klasszikusait, A kalandot vagy Az éjszakát parodizálná, de legalább kiválóan példázza, hogy az áttetsző ruhadarabok és a felkínálkozó testhelyzetek önmagukban még nem feltétlenül eredményeznek erotikus hatást. 
 
Steven Soderbergh (Szex, hazugság, videó) epizódja, az Egyensúly szintén sokat beszélő darab, egyúttal a legmeglepőbb a három közül: két középkorú férfi beszélget fekete-fehér képeken. Egy pszichiáter pamlagán meséli a páciens erotikus álmait, míg a doktor a háta mögött fél füllel figyel csak oda, közben inkább azzal van elfoglalva, ami az ablak túloldalán történik. Duplafenekű humor ez, mert míg a két kiváló színész, Robert Downey Jr. és Alan Arkin komédiáznak egy remekül megírt jelenetben, közben az erotika mibenlétéről is eltűnődhetünk. 
 
A legmélyebb, klasszikus szépségű epizód a hongkongi Wong Kar-wai (Szerelemre hangolva) rendezése, A kéz. Lassú sodrású darab a beteljesületlen vágyódásról - gyönyörűen komponált képsorokban, borzongató zenedarabok taktusaira, pompás kosztümök és jellegzetes, XX. század közepét idéző belsők között mesél egy kéjhölgynek és szabójának évtizedeken átívelő kapcsolatáról.
nelson
2005.10.13
|
Eros
amerikai-angol-francia-hongkongi-kínai-olasz epizódfilm, 104 perc, 2004
Rendezőóriások édes hármasban. Szkeccsfilm a szexről, az erotikáról és a csábításról. Szédítő Toszkána, vízióra csábító pszichiáteri dívány és egy különös kaland a hatvanas évekből, avagy mit csodál a szabó a díván?
Forgalmazza: SPI

LinkekFilm premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Madame Nobel - A béke szerelmese
német-osztrák életrajzi filmdráma, 2014
18:15
Sötét elmék
amerikai sci-fi thriller, 2018
18:25
Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2004
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Tigris és sárkány
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.