Hétköznapi mennyország

olvasói
10/10 (1)
Kay Pollak rendező tizennyolc év alkotói szünet után készítette el Hétköznapi mennyország - eredeti változatban Amint a mennyben - című filmjét. Ez a tény is sejteni engedi, hogy Pollak a radikális döntések embere, és hogy hisz abban, hogy az igazi művészet nem futószalagon születik. Oscar-jelölt új filmje azonban világosan példázza is ezt a művészi eltökéltséget.
Hőse, Daniel Daréus világhírű karmester és zeneszerző, aki annyira mindent belead a zenébe, hogy negyvenéves korára kiüti magát egy infarktussal. Az orvos teljes életformaváltást ír elő, mire az egyedülálló Daréus merész döntéssel visszatér észak-svédországi szülőfalujába, amit hétéves korában hagyott el, mert annyit verték osztálytársai a hegedűje miatt. Durva közeg ez a művészethez (ha csak nyugat-európai, kipárnázott módon is), és a konfliktusok több fronton is éledni kezdenek, amikor Daréust kérik fel a templomi kórus vezetésére, és az átlagcivilekből álló tarkabarka társaságot rendhagyó módszerekkel, teljes emberségüket felrázva kezdi megtanítani arra, miben áll az igazi zene. Recsegni kezdenek a tekintélybeli viszonyok, működni kezd a féltékenység, és a harag, úgy tűnik, maga alá temeti azt a rendkívüli embert, aki a rábízottak iránti elkötelezettségével mindezt kiváltotta. 
 
Mintha a Holt költők társaságának felnőttverzióját látnánk, mélyebb szinten azonban nyilvánvalóan a megváltástörténet szolgál mintaként. A vezéralak (Michael Nyqvistet Lukas Moodysson Együtt című filmjében láthattuk) mellett mintegy tucatnyi mellékszereplő kap árnyalt jellemzést és drámai fejlődéstörténet-szálat, és ezzel összhangban a teljes színészi gárda alakítása katartikus hatású. Kay Pollak rendezői stílusa visszafogott, a színészi játékot és azokat a zenei és kórusdarabokat hagyja minél erőteljesebben érvényesülni, amelyet Stefan Nilsson (Bille August állandó munkatársa Svédországban) komponált a filmhez.
nelson
2005.11.30
|
Sa som i himmelen
svéd filmdráma, 132 perc, 2004
A sikeres karmester félreteszi karrierjét, hogy egy kis időt tölthessen észak-svédországi szülőfalujában. Ellátogat a helyi templomkórus próbájára, és rögtön beleszeret (többek között egy nőbe is).
Rendező:

Kay Pollak

Forgalmazza: Mokép


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.