Bőrnyakúak

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (19)
Az 1990-es, első Öböl-háború a mostani konfliktushoz képest gyaloggalopp volt, de azért igazi háború volt, vérrel, könnyel, szenvedéssel.
A Bőrnyakúak mindezt egy teljesen új perspektívából mondja el: nem a szenvedő civil, a meggyötört haditudósító vagy az öldöklésben az élet értelmét kereső katona, hanem az olyan tengerészgyalogosok szemszögéből, akiket a legintenzívebb harcra képeztek ki - és akik még a fegyverüket sem süthetik el, mert az események egyszerűen elsöpörnek a fejük felett. Ugyanis főhősünk, Anthony Swofford a film legvégéig a közelébe sem jut az akciónak, az igazi háborúnak. Az ő és társai türelmetlensége és tehetetlensége az igazi mozgatórugója a történetnek. Tanúi lehetünk a kőkemény kiképzésnek - amely ábrázolása erősen emlékeztet Stanley Kubrick klasszikus vietnami háborús mozijára, az Acéllövedékre -, majd a háború kitörésének és a türelmetlen várakozás heteinek, majd hónapjainak.
 
Láthatjuk az egymással összezárt fiatal, tetterős férfiakat, akiknek az égvilágon semmi dolga, és csak arra várnak, hogy azt tegyék, amire kiképezték őket, öljenek. Ehelyett más dolguk nincs, mint baromkodni, halálosan unalmas dolgokat csinálni, és persze ezer dolog miatt aggódni - például, hogy otthon maradt barátnőjük éppen mit tehet. A dologban pedig az a furcsa, hogy noha Sam Mendes (Amerikai szépség) a film kétharmadában pont azt mutatja, ami a való életben tényleg unalmas, mindez mégis végig izgalmas tud lenni. A katonák spontán bulijai, a skorpióviadalok, a teljes vegyvédelmi felszerelésben a tűző napon lejátszott rögbimeccs - ez a film messze legjobb jelenete--, majd a szétbombázott területeken való átkelés remekül ábrázolja azt is, ami a katonák fejében zajlik, de kimondatlan marad.
 
Forrás: Est.Tv Magazin
2008.10.31
|
Jarhead
amerikai háborús film, 123 perc, 2005
Anthony Swofford tengerészgyalogos öböl-háborús emlékiratai alapján forgatott értekezés a háború értelméről és értelmetlenségéről. Amerikai csúfság a sivatagi viharban.
Rendező:

Sam Mendes

Színész:

Jake Gyllenhaal
(Anthony Swofford)

Peter Sarsgaard
(Alan Troy)

Chris Cooper
(Kazinski)

Jamie Foxx
(Sykes)

Lucas Black
(Chris Kruger)

Brian Geraghty
(Fergus O'Donnell)

Fenyő Iván
(Pinko)

Evan Jones
(Dave Fowler)

Laz Alonso
(Ramon Escobar)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(6 kép)


Filmek a TV-ben
20:00
Gloria Bell
amerikai romantikus film, 2018
20:00
A tiltott nő
német-osztrák dráma, 2013
20:30
Philadelphia
amerikai filmdráma, 1993
20:50
Columbo: Fogas kérdés
amerikai krimi, 1990
21:00
Pillangó
amerikai kalandfilm, 1973
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
19:47
Simon
I. évad, 32. rész
19:50
Bing 1. évad
angol animációs filmsorozat, Lufi, 2014
19:50
Nicky, Ricky, Dicky és Dawn
III. évad, 312. rész: 4es iker fotó
19:53
Charley az iskolában
I. évad, 28. rész
19:55
Hetedhét kaland
Szórakoztató, ismeretterjesztő műsor gyerekeknek, minden hétköznap 10 percben, az M2 gyerekcsatornán
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.