Fehér tenyér

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (6)
Hajduban az a zseniális, hogy abszolút eszköztelen történetvázolással ér el maximális sikereket, filmjei egytől-egyig organikus egészet alkotnak, működnek és működtetnek, együtt élnek a nézőikkel, szinte hallani lehet, ahogyan szuszognak…
A bájos, csupaszín mesevilágból, ami még a Tamarában varázsolta el a befogadói érzékeket, most egy egészen komor, visszás és szenvedésekkel zsúfolt másik végletbe csúszunk át. Egy fiatalember visszaemlékezéseiből elevenedik meg előttünk a mogorva szocialista lakótelep, a szerető, de esetlen szülői szigor, és a kegyetlen edzői megaláztatás egy csöppnyi, koravén kisfiú életéből. Dongó tehetséges kis tornász, azonban ez magában semmihez sem elég, a sikerhez fogcsikorgatós szenvedés kell, verseny az idővel, a másikkal, önmagukkal… Hosszú flashbackek hívják életre a régmúltat, a sérülése miatt félbeszakadt karriert, immáron edzőként Kanadába érkező Dongó Miklós életéből. Az egykori szomorúszemű kis csibész szabadságvágya és küzdeni tudása nem kopott el ennyi idő multával sem, és talán pont ezért érezhetjük, hogy minden keserűsége ellenére a Fehér tenyér nem egy pesszimista, kiábrándult munka.
  
Nagy András operatőr képei hűen festik alá mind a szocialista fegyelem szennyeszöld tornatermének, mind Kanada langyosfényű kék egének hangulatát, fény- és színkezelése tökéletesen illeszkedik a zseniálisan szerkesztett kompozícióba.  
 
A 37. Magyar Filmszemlén jócskán díjzuhéban részesülő újabb Hajdu eposz legfőbb érdeme talán az, hogy abszolút ránk hagyja a döntést a szenvedés kérdéskörében, ami azon túl, hogy fölöttébb nagyvonalú lehetőség, még külön dimenziókat is nyit a véginterpretáció terén.  
 
macsek
2007.06.25
|
magyar filmdráma, 97 perc, 2006
Feszes tornászfilm az egykori bajnokról, aki edzőként is a csúcsra jut. A Macerás ügyek és a Tamara rendezőjének bravúros új filmje.
Rendező:

Hajdu Szabolcs

Forgalmazza: HungaroTop
(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.