Sztornó

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (98)
Mindenki kapott már levelet az APEH-től. Vagy ha nem, majd fog. A Sztornó egy ilyen peches APEH-es esetet mesél el, melyben egy becsületes kétgyerekes pécsi tanárembert beidéz az adóhatóság, és ezzel megkezdődik a kisember kálváriája.
Sok minden megváltozott, de valami sosem változik. A HIVATAL például még mindig félelmetes, fenyegető és kiismerhetetlen, így a Sztornóval olyan filmet láthatunk, melyben a hétköznapi észrevétlenül fordul át abszurdba és abnormálisba, amelyben egy apró hiba miatt (bizony-bizony, az a fránya útvonal-nyilvántartás) megborul a világ rendje, és amelyben emiatt az üldözési mánia egybeesni látszik a valósággal. Végül pedig - akárcsak egy krimiben - minden mozaikdarab a helyére kerül, és az addig érthetetlen dolgok értelmet nyernek. 
 
Pálos György, A kis utazás forgatókönyvírója, az Országalma társrendezője, a Közgáz Vizuális Brigád egyik alkotója és a low-budget filmek szószólója olyasféle filmet rendezett, mint amilyen a Bacsó-féle Forró vizet a kopaszra! abszurd szatírája volt, bár a titokzatos ragya megjelenése hősünk homlokán a gothári elpusztíthatatlan szőrszálat juttathatja eszünkbe, és az abszurdan rövid kijelentések és kifacsart értelmű párbeszédek („Nem túl fűszeres? / Nem túl.”) is Esterházy világát idézik. A film igazi meglepetése azonban Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese, akit a Jancsó-filmek és a Visszatérés cameói után főszerepben láthatunk, így kiderül, hogy vagy jó színész, vagy remekül illik hozzá a fásult, harmincas éveiben járó tanárember figurája. 
fürkész
2006.11.09
|
magyar filmdráma, 95 perc, 2006
Keserédes vígjáték egy vidéki gimnáziumi tanár peches kalandjairól és az APEH-ellenőrzésről.
rendező:

Pálos György

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2006. november 16.

Linkek

(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.