Ballada

est.hu:
5/10
|
olvasói
10/10 (2)
Tíz évvel azután, hogy Szél című munkájával elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Cannes-ban, számos fesztiválszereplést követően a mozikba is bekerül Iványi Marcell új kisfilmje, a Ballada.
Ahogy a Szél annak idején egy fénykép hatására készült (Lucien Hervé Három asszonyság című fotója alapján), és bravúrosan egyetlen körsvenkben mutatott be egy megrázó eseményt, az új mű is egy társművészeti alkotás (Giuseppe Pellizza da Volpedo Il quarto stato című 1901-es festménye) nyomán született, szintén tragikus - mondhatni balladisztikusan tragikus - a története, és mindehhez ismét kapunk technikai truvaille-t is: a festett hátteret utólag illesztették a filmhez (mintegy 18 ezer képkockát rajzoltak meg egyesével), így a Ballada díszlete maga is festményszerűvé vált. 
 
A film nem is annyira történetet akar elmesélni - bár azt lehet tudni, hogy a kép a milánói parasztfelkelést örökítette meg -, inkább impressziókat kelt nézőiben (például azt, mintha mi magunk is bekerülnénk a festmény világába), így nem biztos, hogy 100 százalékig sikerül majd megfejtenünk. Ez a veszély viszont fennáll a Takeshis'-nél is, melynek kísérőfilmjeként az Iványi-művet vetítik. 
 
fürkész
2006.10.25
|
belga-magyar rövidfilm, 12 perc, 2005
Az Arany Pálma-díjas Szél rendezője ezúttal egy Pellizza-festményt vett alapul, hogy elmesélje egy hegyi falu lakóinak kegyetlen történetét.
Rendező:

Iványi Marcell

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
Szo
24
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.