Álmatlanság

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (26)
Christopher Nolan egyértelműen szereti a pozíciócserés, abszurd szitukat, a Mementóban már bebizonyította, hogy remekül kezeli a visszafelé sztorikat, most azt is kiderül, hogy odafelé is nagyon jó megy neki.
 Ez alkalommal is egy hátszőr-borzoló thrillert dobott össze, és most is tartotta magát ahhoz a finoman vezetett intellektuális groteszkhez, ami eddigi munkáin is nyakoncsíphető. Ez bizony nem az a sablon helyzet, ahol alap az emberi reflexfélelmekre építeni; nincs sötétség –egyáltalán –, sem idegtépő parazene, sem kapkodós képek, vagy a homályból előcsúszó csapzott ázsiai kislányok. Van viszont köd, állandó tompa világosság, ami így hosszútávon igencsak nyomasztó, van még egy elrongyolódott lelkű zsaru, egy gyilkos, akinek kifejezetten bizarr külsőt kölcsönöz Robin Williams idétlen feje, és van egy kiváló többsíkú rendszerünk is, ami az alaphelyzetet adja. Szóval Nolan megint csak nem követte a hollywoodi normákat, és ezért borzasztó hálásak lehetünk neki.
 
A történet kezdetén a Los Angeles-i kiégett sztárzsaru, Will Dormer egy csendes alaszkai kisvárosba érkezik. Meggyőződése, azért küldték oda, hogy leiskolázza a helyi őrs tapasztalatlan nyomozóit. A városban ugyanis brutális gyilkosság történt, és a helyi szervek némiképp tanácstalanok, tekintve, hogy eddig leginkább a motoros szánnal való randalírozás, és a hideg hatására becsúszó alkoholmámor miatt léptek akcióba, gyilkossági rutinjuk nincs. Dormer úgy készül, hogy kisujjából kirázza az ügyet, de a fura környezet, a sarkkör közelsége miatti állandó nappali hideg fény, és a nem kis teher, amit a lelkében hordoz hamar kikezdik az idegeit. Egyre inkább kicsúszik alóla a talaj, hibázik, éjszakánként nyüglődik, nappal mint egy alvajáró, szinte ott sincs, teljesen elveszti a realitásérzékét. Az állandó tompa feszültség átcsorog a nézőkhöz is, körbevesz és igencsak frusztráló bruttó két órát eredményez. De ennek igazán fogunk örülni, higgyük el, mert ez a film képeivel, misztikus hangulatával, és a megint csak zseniális Al Pacinoval olyan filmélményt generál, hogy igazán megéri azt a csöppnyi jótékony magunkbaborulást. 

macsek
2007.12.22
|
Insomnia
amerikai thriller, 118 perc, 2002
Álmatlanságban szenvedő zsaru gyilkossági ügyben nyomoz, aztán ő is jól belekeveredik. Fehér éjszakák Alaszkában, Robin Williams gonosz szerepben. A Memento rendezőjének újabb csavaros thrillerje.
Forgalmazza: InterCom

Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.