Szirmok, virágok, koszorúk

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (10)
Az 1848-as szabadságharc leverése után Majláth Ferenc huszárfőhadnagyot besorozzák egy osztrák büntetőszázadba, mert társa öngyilkosságot követ el, és parancsnoka az Ezredes (Őze) megszökik. Két év múlva a belügyminiszter embere, a befolyásos Heinrich nagybácsi közbenjárására leszerelik.
De otthon sem érzi jól magát bátor szabadságharcosunk, inkább apátiába süllyed, majd a kötözködő életmódot választja. Az elkeseredett férfi az általános terror hatására elhatározza, hogy nyílt levelet ír az osztrák császárnak, ami szerintem vicces, legalábbis, így utólag elképzelve. Aztán felbukkan a titokzatos Ezredes is, aki lehet látomás is, ebben az elmehasadt állapotban nehéz ezt megállapítani. Másnap az egész családot letartóztatják, a Cserhalmi meg megy a gyépébe. Tyutyu, a baltával faragott(arcú) királyfi húsz évvel ezelőtt is meggyőzően játszotta az élettől megkeseredett, barázdált fizimiskájú keménylegényt, kár, hogy azóta csak a fröccskirály jut róla eszembe.
 
A film, annak ellenére, hogy a megszokott hangulatú, magyar sors felett kesergő, régi időket visszasíró, sirató fajta, döbbenetes erővel fejezi ki a történelmét kereső, önállóságra törekvő, ám más nemzetek politikájától függő nép élni akarását. Hűen adja vissza a magyar forradalom soknemzetűségét, és megalkuvástól mentes pontjait, - jellemzően a katonai felsőosztály szemszögéből ábrázolva. Van egy hangulata, na, olyan, mintha manapság folyamatosan a Kossuth téren lennénk, csak ez a film jó is. És ma mi volt a múltban, hogy megint adják?
háopépé
2007.05.24
|
magyar történelmi dráma, 102 perc, 1984
Az 1848-as forradalom meghurcolt, rehabilitált, majd újra megalázott főhadnagyának viszontagságos élettörténete. A kálvária a halállal sem zárul le.
Színész:

Cserhalmi György
(Majláth Ferenc)

Grazyna Szapolowska
(Mária)

Jiri Adamíra
(Heinrich nagybácsi)

Boguslaw Linda
(Tarnóczy Kornél)

Malcsiner Péter
(Tarnóczy Miklós)

Őze Lajos
(Ezredes)

Kun Vilmos
(börtönigazgató)

Usztics Mátyás
(rendőrparancsnok)

(2 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.