Rob Roy

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (3)
Az 1995-ös moziesztendő bizony kemény időszak volt a skót felföld számára.
Alliteráló nevű történelmi hősei feléledtek egy ugyanazon évben, hogy visszaröpítsenek minket a walesi bárdok idejébe, a XIII. és XIV. század fordulójára, amikor is William Wallace és I. (Nyakigláb) Eduárd király csaptak össze, kirobbantva ezzel a skót szabadságharcot (Mel Gibson A rettenthetetlen című filmje végül öt Oscar-díjat zsebelt be). De ne aggódjunk, a XVIII. századi Skóciának is megvolt a maga hőse Rob Roy (született Robert Roy MacGregor) személyében, az ő történetét dolgozza fel Michael Caton-Jones filmje. Amiben is zord tél köszönt a skót fennsíkon élő klánokra és a kemény hideg átvészeléséhez a MacGregor család utolsó sarja, Rob Roy kénytelen ezer fontot kölcsönkérni Montrose márkitól. A gonosz őrgróf azonban sötét tervet agyal ki: kirabolja hősünket. De hogy ez se legyen elég, egyik bizalmasa megtámadja házát, megerőszakolja a feleségét és leöli az állatait, így a skót Robin Hood nemcsak adós marad, hanem a becsülete is odavész.
 
Mit tesz ilyenkor egy igaz férfi? Bizony, dühös bosszút forral. Rob Roy útonállóként küzd a becsületéért, miközben a skótok között nagy hírnévre és tiszteletre tesz szert. A film Walter Scott 1818-as, azonos című regényéből készült (melynek 1953-ban már volt egy filmes feldolgozása) és pontosan megfelel a történelmi drámák műfajának: van benne harc, igaz becsület, románc - és jelen esetünkben - sok-sok szoknyás férfi. A remek szereplőgárda érdekessége amúgy, hogy még Liam Neeson és Jessica Lang mellett is Tim Roth alkotása a legjobb, hiába, a Tarantino-filmek után könnyű belejönni. A Rob Roy harcművészeti rajongók számára is tartogat meglepetéseket, ugyanis a filmtörténet egyik legjobb kardozós jelenete is ebben a filmben látható. 

Forrás: Est.Tv Magazin
 
2009.01.09
|
Rob Roy
amerikai akciófilm, 139 perc, 1995
(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.